Nem a munkaerő-, hanem a szakemberhiány jelenti a legnagyobb problémát

2017. szeptember 20. Gazdaság | Egyéb szektorok

A szakemberhiányt jelölte meg a vállalatvezetők 92%-a a növekedés legnagyobb korlátjának a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) által készített felmérésben, ezért a szakképzés megújítását szorgalmazza a szervezet – mondta a szövetség főtitkára szeptember 19-én.

Wimmer István „A munkaerőpiac aktualitásai és a szakképzés jövője” című rendezvényen kiemelte: a magyar gazdaság helyzete rendkívül stabil, de a munkaerőhiány miatt ez kevés ahhoz, hogy a vállalkozások gördülékenyen működjenek. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 40000-50000 szakképzett munkaerő hiányzik a hazai munkaerőpiacról, de a szervezet számításai szerint ez a szám valójában eléri a 150000-200000 főt. 

A főtitkár kitért arra, hogy a szakemberhiánynak demográfiai okai is vannak, hiszen csökkent a születésszám, gyorsult az elvándorlás. De problémát jelent az alacsony technológiai színvonal és a munkaerő-szervezés is, ami szintén növeli a munkaerőigényt. 

Wimmer István szerint fontos, hogy a fiataloknak legyen jövőképük, élénkíteni kell a belföldi regionális mobilitást, továbbá az át- és továbbképzés pedig nagyobb súlyt kell kapjon az aktív munkaerőpiaci eszközök között.

Gablini Gábor, az MGYOSZ alelnöke elmondta, hogy a magasabb képzettségűek iránti kereslet folyamatosan nő, egy felmérés szerint ugyanakkor 100 szakmájában OKJ-s bizonyítvánnyal rendelkező emberből mindössze 18-an tudnak elhelyezkedni, és az sem biztos, hogy a megszerzett tudása megfelel a munkaadójának. 

– A szakképzés intézménye rettenetesen elaprózott és nagyrészt lepusztult állapotban van – jelentette ki az alelnök, aki hozzátette, hogy megoldási javaslatok között szerepel az alapfokú oktatás minőségének javítása, a szakképzés tartalmi módosítása, a pályaorientáció intézményesítése, az innováció megjelenése az intézményekben, valamint a szakmai szervezetek és a munkaadói oldal képzési intézményekben való fokozottan jelenléte.

Az MGYOSZ a jövőben minden megyébe ellátogat, hogy a szakképzés kihívásairól egyeztessenek a helyi szakképzési intézményekkel és vállalatokkal. Terveik szerint egy javaslatcsomagot fognak összeállítani a tapasztalatokból, amit először a társszervezeteknek juttatnak el, később pedig a kormány elé terjesztenek. Az országjárás első állomása Győr volt. 

Forrás: MTI