Az IFOY Award 2023 nyertesei

2023. június 26. Logisztika | Egyéb szektorok

Az IFOY AWARD 2023 nyerteseit június 22-én hirdették ki. Idén hat vállalat vehette át a nemzetközi díjat az innovációkért.

Az AGILOX, a Crown, a DS AUTOMOTION, a HUNIC és a STILL képviselői a Dortmunder U-ban megrendezett Award Night színpompás díjátadó ünnepségen vehették át a nemzetközi intralogisztikai díjat. A Jungheinrich két trófeát vihetett haza az „intralogisztika Oscarjaként” is ismert trófeák közül. Az esetményen köszöntőt mondott: dr: Dr. Johannes Söllner (ügyvezető igazgató, Geis Industrial Services), Prof. Dr. Dr. Dr. h. c. Michael ten Hompel (ügyvezető igazgató, Fraunhofer IML), Steffen Bersch (igazgatósági elnök, VDMA Materials Handling and Intralogistics Association), Thomas Westphal (Dortmund város polgármestere), Bettina Baumann (a Baumann Paletten alapítója), Udo Schmidt (európai alelnök, Cascade Europe) és Peter Trapp (CIO, HGK Häfen und Güterverkehr Köln).

Az IFOY-díj („Nemzetközi intralogisztikai és Év Targoncája Díj”), amelynek védnöke Dr. Robert Habeck szövetségi gazdasági és éghajlatvédelmi miniszter, világszerte ismert. A díj tizenegyedik fordulójában, 2023-ban 21 vállalat 23 termékkel és megoldással került a döntőbe, és ez több, mint valaha a díj alapítása óta. – A zsűri áprilisban meghozta egyik legkeményebb döntését, és ezzel jelzést adott a logisztikában alkalmazott számos technológiára. Már az IFOY TESZTNAPOK alatt is nyilvánvalóvá vált az idei döntősök kiemelkedő színvonala, akik közül néhányan az innováció és az ügyfélelőnyök tekintetében jócskán megelőzik piaci versenytársaikat. Termékeik és megoldásaik a modern elosztó központok jövőbeli mércéjét jelentik majd – mondta Anita Würmser, az IFOY zsűrielnöke.

Az IFOY-díjat az „Az AGV/AMR” kategóriában az AGILOX nyerte el az AGILOX ODM önvezető tragoncával. A minden irányban mozgó targonca egy intelligens logisztikai robot kis rakományok szállítására. Az X-Swarm technológiának köszönhetően a padlós dolly megoldás önállóan megtalálja a leggyorsabb útvonalat a gyártási vagy logisztikai környezetben. A zsűri többek között az útvonalon lévő akadályokat kikerülő autonóm funkciókat emelte ki értékelésében.

A „Raktártechnikai gép” kategória győztese a Crown, az SP 1500-as komissiózó targoncával, amely a teljesítmény, a hatékonyság és az ergonómia terén szerzett pontokat. Az IFOY Innovation Check kiemeli az „egyedülálló ergonómiát, a közvetlenül az ügyfeleknél szerzett tapasztalatok alapján kifejlesztett nagyon sok konfigurációs lehetőséggel”. Kiemeli továbbá „a különböző folyosószélességű használatot, az egyedi, egyedileg állítható működést, valamint a kiváló rálátást a rakományra”.

Az „Intralogisztikai szoftver” kategóriában a DS AUTOMOTION az ARCOS járműszoftveréért vehette át a trófeát. Az informatika először teszi lehetővé, hogy az AGV- és AMR-flották egyetlen rugalmas járműszoftverrel (tervezhető autonómia) változatos zóna alapú vezetést végezzenek a rögzített sávvezetés, a rugalmas kikerüléssel ellátott sávvezetés, valamint a szabad navigáció között. A zsűri szerint a kooperatív navigációval kombinálva, amely lehetővé teszi a robotok számára az ütközések összehangolt elkerülését, a gyártó egy nagyon hatékony megoldást kínál, amely a VDA 5050 interfészen keresztül más gyártók járműveit is képes integrálni.

Idén összesen öt kezdő vállalkozás versengett a díjért az „Év start-upja” kategóriában. A szoros versenyben végül a HUNIC győzte meg a zsűrit a SoftExo Lift nevű termékével. A passzív exoskeleton egy rendkívül könnyű, mégis hatékony emelő- és hordozóeszköz. A fizikai munkát végzőket akár 21%-kal támogatja a teher emelése és szállítása során, és a testet akár 50%-kal tehermentesíti. Ezenkívül felhívja a felhasználó figyelmét a helytelen mozdulatokra. A zsűritagok szerint a legjelentősebb innováció a kizárólag rugalmas anyagokból készült exoskeleton kialakításában rejlik.  

A Jungheinrich „Az év különlegessége” kategóriában az addedVIEW villakamerával nyert. A vonalkódolvasóval ellátott, teljesen digitális villakamera csökkenti a tárolási és visszakeresési hibákat. Megakadályozza a WMS-rendszerben helytelenül rögzített árukat vagy raktározási helyeket, és így a nem tervezett keresési időket, visszavételeket vagy áruveszteségeket. A kamera közvetlenül a raktározási helyen olvassa be a vonalkódokat, összehasonlítja azokat a WMS specifikációival, és a jármű áthaladásakor színnel jelöli a helyes és helytelen rekeszeket. A nyugtázás a kormánykeréknél történik. Bár az egyes technológiák önmagukban nem újak, a zsűri megítélése szerint „ezek kombinációja ebben a példaértékű megoldásban rendkívül innovatívnak tekinthető”.

A Jungheinrich egy második trófeát is hazavihetett. Rugalmas, gyors, hatékony: a Jungheinrich a PowerCube megoldásával biztosította a győzelmet az „Intralogisztikai robot” kategóriában. Ebben az automatizált, kompakt tárolórendszerben a hozzáférés alulról lehetséges, ami egyszerűbb karbantartást és változó belmagasságot tesz lehetővé. A zsűri több innovációt is kiemelt, köztük az 50 kilogrammos szállítóláda-rakodási súlyt és a gyorstöltési funkciót, amely a robotok állásidő nélküli, folyamatos működését teszi lehetővé.

Az intralogisztikai beszállító STILL EXH 16 anyagmozgató gépe nyerte el az IFOY-díjat az „Alacsony emelésű raktári targonca” kategóriában. A targonca az EXH 14-20 Plus sorozat része – kézi vezérlésű alacsony emelésű gépek további emelőerővel a komissiózási alkalmazásokhoz. A kompakt kialakítást az új funkcionális kormányfejjel együtt, valamint a működés és a vezetési jellemzők terén elért fejlesztéseket az IFOY Innovation Check „kétségtelenül újnak” minősítette. Az EXH tehát azt mutatja, hogy az innovációk még nem értek véget ebben a járműosztályban sem.

Az IFOY AWARD az év leginnovatívabb intralogisztikai termékeit és megoldásait díjazza. A díj a költséghatékonyság és az innováció jelzőjeként vált ismertté, és műszaki szakértelmének köszönhetően az intralogisztika meghatározó innovációs díjának számít. A döntés alapja a háromlépcsős audit – amely a mintegy 80 kritériumot tartalmazó IFOY tesztprotokollból, a tudományos IFOY Innovation Checkből és a zsűri tesztjéből áll. A döntő tényező az, hogy a jelölteket nem egymással, hanem a piacon lévő versenytársaik termékeivel, megoldásaival hasonlítják össze. A márciusi dortmundi INTRALOGISZTIKAI TESZTARÉNA alkalmával megrendezett IFOY TESZTNAPOK során minden jelölt átesett az IFOY auditon. A INTRALOGISZTIKAI TESZTARÉNÁBAN immár negyedik éve ismét számos potenciális felhasználó volt jelen. Az IFOY AWARD győzteseit évente egy szakújságírókból álló nemzetközi zsűri választja ki, melynek Rapi-Jaubert Szilvia, a Supply Chain Monitor szaklap főszerkesztője is tagja. Az IFOY-díjat a VDMA-n belül a Német Szállítástechnikai és Intralogisztikai Szövetség és a Robotika + Automatizálási Szövetség szponzorálja. Az IFOY partnerei a Messe Dortmund és a világ vezető targonca-felszereléseket gyártó Cascade. Az IFOY AWARD raklappartnere a CHEP, a raklapok és konténerek összevonásának világpiaci vezetője. A nemzetközi díj logisztikai partnere a Fliegl Fahrzeugbau.

Az IFOY AWARD 2024 versenyre a nevezés 2023. augusztus 1-jén kezdődik.

(SCM)