IFOY Award 2022

2022. március 24. Egyéb | Egyéb szektorok

Az INTRALOGISZTIKAI TESZTARÉNÁBAN március 24-én ért véget az a 6 napon át tartó szakmai rendezvény, ahol az IFOY idei díjára pályázók megoldásainak tesztelése zajlott közel 950 résztvevővel.

Tizenkét vállalat 14 terméke és megoldása – amelyek idén bejutottak az Év Nemzetközi Intralogisztikai és Targonca-díj (IFOY-Díj) döntőjébe – hatnapos többszintű tesztelésen mentek át. A döntősök között szerepelt a Cargotec Engineering, a Jungheinrich, a Locus Robotics, a Magment, a NAiSE, a Noyes Technologies, a robominds, a SICK, az SSI SCHÄFER, a STILL, a stow robotics és a SYNAOS új fejlesztései is. Ezek és számos más cég élt a lehetőséggel, hogy mintegy ötvenegy innovációt bemutasson március 21. és 23. között az INTRALOGISZTIKA TESZTARÉNÁBAN a potenciális ügyfelek számára.
A B2B látogatók – többségükben a logisztika, az ipar és kereskedelem területén vezető beosztásban dolgozó szakemberek – a Ruhr-vidéki városba utaztak a gépek és megoldások tesztelésére, amelyre az IFOY partner Messe Dortmund több mint 10 000 négyzetméteres csarnokában került sor. A szakmai megbeszélések elsősorban az innováció és a fenntarthatóság témakörét járták körül. Az IFOY mint szervezet is a fenntarthatóságot helyezte előtérbe, és számos intézkedést hozott a természeti erőforrások védelmében. Az IFOY szervezőinek kifejezett célja volt egy új, fenntartható rendezvényformátum elindítása a logisztika területén.
Idén először konferenciaprogramot is szerveztek a tesztnapok keretében, ahol prominens személyiségek osztották meg gondolataikat az innovációmenedzsment, az Intralogisztika 4.0 és a VDA 5050 témakörében. A konferencia nyitóelőadását „Hogyan változtatják meg az innovációk a logisztikát” címmel a nemzetközileg elismert logisztikai kutató Prof. Dr. Dr. h.c. Michael ten Hompel (Fraunhofer IML) tartotta.
A március 18. és 23. között immár a tizedik alkalommal megrendezett IFOY döntő jelöltjeit egy hivatalos tesztelő szakember, egy kutatócsoport és a nemzetközi IFOY zsűri – amelynek a Supply Chain Monitor szaklap főszerkesztője, Rapi-Jaubert Szilvia is tagja – vette nagyító alá. Március 22-én 12 gyártócég képviselői vehették át a „Best in Intralogistics” oklevelet Steffen Bersch-től, a VDMA Anyagmozgatás és Intralogisztikai Egyesület igazgatótanácsának új elnökétől.
A verseny döntőjébe került jelöltek IFOY auditja idén is három részből állt. Először is az összes anyagmozgatógép átesett az IFOY teszten, amelyet Theo Egberts holland intralogisztikai szakértő vezetett. Ebben a fázisban az egyes kategóriák döntőseit nem egymással, hanem a piaci versenytársak gépeivel hasonlítják össze. A targoncák standardizált vezetési, illetve működési teszteken estek át, többek között a több mint 80 kritériumot tartalmazó IFOY tesztprotokollon, amely olyan tényezőket is figyelembe vesz, mint például a fenntarthatóság, költséghatékonyság, biztonság és ergonómia.
Az audit második részében kutatók végezték az IFOY innovációs ellenőrzést. Tudósok a Dortmund Fraunhofer Anyagáramlási és Logisztikai Intézet (IML), a Drezdai Egyetem Logisztikai Műszaki tanszékének vezetője, a Müncheni Műszaki Egyetem Anyagmozgatás, Anyagáramlás és Logisztika tanszék vezetője, valamint a stuttgarti Fraunhofer Intézet Gyártástechnológiai, Mérnöki és Automatizálási IPA igazgatója értékelték a jelölteket a piaci relevancia, az ügyfelek számára nyújtott előnyök, a dizájn és az innovációs értékek szemszögéből. A tesztelést a 25 zsűritag és elismert tanácsadók értékelése zárta. A zsűri tagjai megkapták az IFOY teszt összes eredményét, valamint a szavazáshoz az IFOY Innovációs értékelést.
Az INTRALOGISZTIKAI TESZTARÉNA része volt az AGV Mesh-Up újraindítása is, amelyet a VDMA Anyagmozgató és Intralogisztikai Egyesület és tagvállalatai kezdeményeztek. A VDA 5050 kommunikációs interfész első élő tesztjének előző évi világpremierjét követően újraindult a 2022-es tesztforgatókönyv, amely ismét lehetőséget adott a B2B látogatóknak, hogy saját maguk is tanulmányozhassák az Automated Guided Vehicles (AGV-k) funkcióit, és eszmecserét folytathassanak a fejlesztőkkel és tudósokkal. Az idei évben nem csupán néhány új gyártó vett részt az AGV Mesh-Up-ban, hanem a kommunikációs interfész bővített funkciói is bemutatásra kerültek. Az AGV Mesh-Up-ban a DS AUTOMOTION, az ek robotics, a Fraunhofer IML, az incubed IT, az Omron Electronics, a SAFELOG, a Siemens és a SYNAOS vettek részt.
Az INTRALOGISZTIKAI TESZTARÉNA résztvevői és a jelöltek a 2022. június 30-án, Münchenben megrendezendő IFOY AWARD Night alkalmával tuják majd meg, hogy mely termékek és megoldások nyerték el az idén az IFOY-Díjat.

(SCM)