Konzervipari fejlesztés Nyíregyházán

2022. január 24. Beruházás | FMCG

A magyar konzervipar eredménye 2010 óta két és félszeresére nőtt, és erősödött az ágazat exportképessége is – jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az EKO Konzervipari Kft. több mint 3,2 milliárd forint értékű kapacitásbővítő fejlesztésének támogatói okiratátadásán, január 24-én, Nyíregyházán.

Feldman Zsolt elmondta, a konzervipar a hazai élelmiszerexport átlagos, 30%-os exportérték-teljesítményének dupláját érte el, vagyis termékeit jó áron jó és minőségben értékesítette az exportpiacokon. Ez is azt jelzi, mennyire fontos eleme és lába az ágazat a magyar élelmiszeriparnak és a nemzetgazdaságnak. Az államtitkár kifejtette, a kormány óriási hangsúlyt fektet az élelmiszeripar fejlesztésére, a Megújuló vidék, megújuló agrárium program keretében például mintegy 400 milliárd forintos támogatási igény érkezett be az élelmiszer-feldolgozó szakma ágazati szereplőitől. A tervek szerint a kabinet a következő években – egy új pályázati forma keretében – még legalább 400 milliárd forintot szeretne a szektor megsegítésére kiírni. A Vidékfejlesztési Program 1,6 milliárd forintos pályázati támogatásával megvalósuló nyíregyházi beruházásról Feldman Zsolt elmondta, a fejlesztési program révén bővül a cég kapacitása, gazdaságosabb lesz a termelés, valamint erősödnek a cég és a beszállítók-termelők közötti gazdasági kapcsolatok. Az elsősorban csemegekukorica és zöldborsó feldolgozásával foglalkozó vállalat tevékenysége kapcsán az államtitkár kiemelte, ma Magyarország a csemegekukorica-termesztésben első, míg a zöldborsóban a harmadik helyen áll az Európai Unióban. Ez azt jelenti, hogy van árualap, amelyre építeni tud ez a vállalkozás, amely egy stabil, és a következő évtizedekben is biztos feldolgozóhátteret fog jelenteni. Mihályi Botond, az EKO Konzervipari Kft. ügyvezetője az eseményen elmondta, a nagy múltú, csaknem 60 éves társaság a több mint hárommilliárd forint értékű beruházási összeget a kukorica és a borsófeldolgozás volumenének növelésére fogja hasznosítani, a tervek szerint a kapacitásokat a következő, 2023-as szezonra 40-50%-kal szeretnék emelni. A cég emellett gyümölcstermékek és befőttek gyártásban szeretne piacra lépni, a beruházás része lesz még a nyíregyházi gyár energetikai-technológiai korszerűsítése is. Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, az EKO Kft. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 44. legjelentősebb vállalkozása a közel 8 milliárd forintos nettó árbevételével, valamint az egész évben és szezonálisan itt dolgozó 250-500 munkavállalójával. Az 1964 óta konzervipari termékeket gyártó, jelenleg magyar családi tulajdonban lévő EKO Konzervipari Kft. termékei csaknem 80%-át az Európai Unió országaiba exportálja, de kivitelből jelentős és egyre növekvő arányt képvisel Ukrajna, Oroszország, valamint a szovjet utódállamok. A céghez mintegy 3200 hektár nagyságú mezőgazdasági területről szállítják be a nyersanyagot a szerződött termelők.

(MTI)