Új életre keltett óceáni műanyag hulladékok

2022. január 3. Egyéb | Elektronikai ipar

Óceáni műanyagból, elektromos hulladékgyűjtő központokból és szupermarketekből begyűjtött újrahasznosítható anyagokból készített okosotthon termékeket és villanykapcsolókat a világ legfenntarthatóbb vállalatának választott Schneider Electric. A fejlesztések a CES szakmai zsűrijének elismerését is elnyerték, összesen négy díjat nyertek Fenntarthatóság, illetve Okosotthon kategóriában. A CES a szórakoztató elektronikai ipar egyik legnagyobb vására Las Vegasban minden januárban, ahová a vezető gyártók hozzák el új termékeiket, mutatják be a legújabb technológiákat. Az Innovációs Díjat évente ítélik oda azoknak a termékeknek, melyek a formatervezési és mérnöki teljesítményt figyelembe véve kategóriánként a legmagasabb szintet képviselik – áll a cég január 3-án kiadott közleményében.

Az ENSZ szerint évente több mint 8 millió tonna műanyag kerül az óceánba, károsítja a tengeri élővilágot, a halászatot és pótolhatatlan veszteségeket okoz az ökoszisztémákban. Az elhagyott halászhálók jelentős részét képezik ennek a problémának, a tengerben található összes műanyaghulladék 10%-át teszik ki. A Merten Ocean Plastic névre hallgató fejlesztés az összegyűjtött hálókat hasznosítja újra, és otthoni villanykapcsolók, illetve elektromos aljzatok formájában ad nekik új életet. Ez a termékcsalád a CES Innovációs Díj Fenntarthatósági kategóriájának győztese lett, hiszen a piacon elsőként kínál újrahasznosított óceáni műanyagból készült otthoni villamossági megoldásokat. A Schneider Electric nem csak az óceáni műanyagok újrahasznosítására gondolt, hanem a szupermarketekből, elektronikai hulladékgyűjtőkből származó műanyagokra is. Az Odace Sustainable elnevezésű kollekció a stílusos okoskapcsoló- és dugaljmegoldások gyűjteménye a háztartások számára, és szintén a Fenntarthatósági kategóriában érdemelt díjat. A Schneider Electric csaknem 100%-ban újrahasznosított anyagokból készült új terméke jelentős előrelépést jelent a széndioxid-kibocsátás és a hulladéklerakókban keletkező hulladék csökkentése felé.

Az energiahatékonyság otthonainkban kezdődik

A lakástulajdonosok kevesebb mint 10%-a gondolja úgy, hogy otthona jelentős mértékben hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, miközben az ENSZ Környezetvédelmi Programjának kutatása szerint a háztartások a globális energiafelhasználás 29%-áért felelősek, és az ebből eredő széndioxid-kibocsátás 21%-a köthető hozzájuk. Ezen segít a Wiser Energy Center újgenerációs okosotthon vezérlőpanele, mellyel a lakástulajdonosok egy helyről képesek menedzselni a csatlakoztatott berendezések energiaigényét. Ráadásul ezek a mesterséges intelligenciával támogatott eszközök nem csak okosak, de fenntarthatóak is. A Wiser Energy Center és a Wiser szoftver kombinálásával a fogyasztók teljes körű ellenőrzést kapnak az otthonukban termelt, tárolt és elosztott energia felett. A rendszer optimalizálja az energia elosztását, és mivel képes felismerni a megújuló energiaforrásokat is, a legoptimálisabb időpontban tud átkapcsolni azok használatára. A Wiser Energy Center mind a Fenntarthatósági, mind az Okosotthon kategóriában CES innovációs díjat nyert. – A CES egy olyan hely, ahol az innovációt elismerik, és ahol lehetőségünk nyílik arra, hogy nemcsak az iparágunkat, hanem a társadalmat is előremozdítsuk. Nagy örömünkre szolgál, hogy négy CES 2022 Innovációs Díjat kaptunk abban a két kategóriában, amelyek azt képviselik, hogy kik vagyunk ma és mi a jövőnk. Attól kezdve, hogy a Wiser Energy Centerrel világszerte a háztulajdonosok kezébe adjuk az irányítást, egészen a Merten Ocean Plastic és az Odace Sustainable hihetetlen találékonyságáig, a fenntarthatóságot a világ minden részén elérhetővé tesszük az emberek számára, és megvalósítjuk az otthonok intelligenssé és fenntarthatóvá alakítására vonatkozó víziónkat – mondta el YiFu Qi, a Schneider Electric „Home and Distribution Division” üzletágért felelős ügyvezető alelnöke.

(SCM)