Nyolcvanéves az Arconic-Köfém Hengermű-Öntödéje

2021. április 21. Gyártás | Egyéb szektorok

Több hónapos, a város polgárait is bevonó programsorozattal emlékeznek meg az évfordulóról.

A Köfém Hengermű-Öntöde első üzemét 1941-ben alapították és idén ünnepli 80 éves évfordulóját. A nagy múltú vállalat világszerte minőségi hengerelt alumíniumlemezek és szalagok széles kínálatával látja el az autó-, a csomagoló-, a háztartási-, a teherszállítási- és az építőipart. Alapításának évfordulóját több hónapos programsorozattal ünnepli, amelynek keretében többek között játszótér átadásában működik együtt és köztéri szobrot is adományoz Székesfehérvárnak – jelentették be április 21-én, sajtóközleményben. 

Az Arconic Európa egyik vezető alumíniumipari hengerművét és öntödéjét üzemelteti Székesfehérváron. A világszerte 10 országban, 24 üzemben, megközelítőleg 13 400 munkavállalóval rendelkező vállalat magyarországi tevékenységét két évtizeddel ezelőtt kezdte meg, de székesfehérvári hengermű-öntöde üzeme 80 éves múlttal rendelkezik. 

A jelenleg több mint 800 munkavállalót foglalkoztató Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. az elmúlt egy évben, a COVID-19 világjárvány ellenére képes volt erőforrásait a 2020 utolsó és 2021 első negyedévében megnövekedett piaci igényekhez igazítani és növekedni. Sőt, 2021 első negyedének végén versenyképességének támogatására a bérpiac igényeit meghaladó kompenzációkról állapodott meg munkavállalóival. Emellett elkötelezett támogatója a helyi közösségeknek. 2020-ban az Arconic Alapítvány 200 ezer dollárral, 2021-ben további 225 000 dollárral támogatja a helyi szervezetek működését. 

A 80 éves hengermű-öntöde eddig 4 generációnak biztosított munkát és megélhetést Székesfehérváron, nem egyszer előfordult, hogy egy időben nagyapa, fia és unokája is biztonságos és családias munkahelyen dolgozhattak együtt. A munkavállalók elkötelezettségét az is bizonyítja, hogy a 25 vagy afölötti Törzsgárda fokozattal rendelkezők száma az idei évben még mindig meghaladja a 41 főt (ebből többen is 50 éve a vállalatnál dolgoznak), miközben folyamatosan csatlakoznak fiatal munkavállalók is a csapathoz, akiknek a tapasztalt kollégák hatékonyan adják át szakmai tudásukat.

– Köszönettel tartozunk munkatársainknak, partnereinknek, beszállítóinknak és vásárlóinknak és külön Székesfehérvár vezetésének azért a támogatástért, összpontosítástért és folyamatos elkötelezettségért, amellyel hozzájárultak és a mai nap is hozzájárulnak az Arconic sikeréhez és kívánom, hogy vállalatunk további hosszú évtizedeken keresztül képviselhesse a hagyomány és a kimagasló minőség értékeit itt Székesfehérváron – mondta Gábor Balázs, az Arconic-Köfém Mill Products Kft. ügyvezetője és gyárvezetője.

Arconic 80 éves programsorozat Székesfehérváron

– Azért, hogy megünnepeljük a gyökereinket, amelyet Székesfehérvár biztosított számunkra egy áprilisban kezdődő és decemberig tartó programsorozatot indítunk. Ennek keretében munkavállalóink bevonásával a mai napon elindul az Arconic Akadémia 10 részes szakmai előadássorozatunk, amely bemutatja az alumíniumipar fejlődését és működését, emellett kiállítást szervezünk 4 generáció személyes emléktárgyaiból. Termelési kisfilmünkkel a szélesebb nagyközönséget is megismertetjük az alumíniumgyártás folyamatával. Ősszel pedig öntőmesterünk közreműködésével készülő köztéri alumíniumszobrot adományozunk a városnak azon az Arconic sétányon, ahová 80 fát is elültetünk a fenntarthatóság jegyében. Szintén a programsorozat keretében a volt Köfém utódvállalataival közösen, egy közösségi játszóteret adományozunk Székesfehérvár városának elköteleződésünk jeleként – emelte ki Varga Zsuzsanna, az Arconic-Köfém Mill Products Kft. ügyvezetője és HR-vezetője az ünnepi programsorozat kapcsán.

Mérföldkövek a 80 éves Köfém-Hengermű történetéből

1941. augusztus 29.: A Magyar Bauxitbánya Rt. az alumíniumgyárat Székesfehérvárott létesíti
1943. április 21.: Az első üzemszerű hengerlés napja
1954: Az alumínium a második legkeresettebb fém lett Magyarországon
1961: Sajtolási- és tuskóöntöde építése  
1965-69: Meleg- és hideghengerállványok telepítése 
1970: Hengerlési tuskóöntöde építése
1975-82: Hengermű üzem korszerűsítése részben nyugati berendezésekkel
1982: 7. olvasztó-öntőegység építése
1995: Az öntött alumíniumtuskó termelése meghaladja a 150 000 tonnát
1997: Felkészülés a keréktárcsa-alapanyag gyártásra
1999: Az Öntöde éves termelése meghaladta a 200 000 tonnát
1990-es évek vége, 2000-es évek eleje: A piaci igények szerint az Öntödében gyártott szalagtekercsek és tuskók méretének növelése több lépcsőben
2007: A hulladélfeldolgozási kapacitásnövelésének érdekében egy újabb forgácsolvasztó kemence épül
Az elmúlt években: A füstgáz tisztítórendszerek kiépítése több lépcsőben, megfelelve a legszigorúbb, érvényben lévő EU-s környezetvédelmi előírásoknak
2020. április 1.: Az Arconic-Köfém Mill Products Kft. mint önálló vállalat megkezdi működését
2021. április 21.: A Köfém Hengermű-Öntöde 80 éves évfordulóját ünnepli

Az Arconic vállalatról 

Az Arconic Corporation (NYSE: ARNC) a világ egyik vezető alumíniumalapanyag előállító vállalata, amelynek központja Pittsburgh-ben, Pennsylvaniában található. Termékei között vékony és vastag alumínium lemezek és szalagok, illetve innovatív építészeti termékek találhatók, amelyek a teherszállításban, a repülőgépgyártásban, az építőiparban, a csomagolóiparban és egyéb iparágakban kerülnek felhasználásra. 2020-ban a vállalat 5,7 milliárd dolláros árbevételre tett szert. A vállalat 10 országban lévő 24 üzemében megközelítőleg 13 400 munkavállalót foglalkoztat világszerte. Az Arconic fő piacai az autóipar, a csomagolóipar, a háztartási cikkek és a teherszállítási ágazat gyártói. A Székesfehérvári üzem 800 dolgozójával, termékeinek több, mint 90%-át exportálja. 

(SCM)