A világjárvány ellenére jó évre készülnek a Mercedes magyarországi cégei

2021. március 25. Gyártás | Autóipar

A világjárvány ellenére jelentős létszámbővítéssel, új modellek bemutatásával, valamint új sorozatgyártások elindításával jó évre készül a Mercedes két magyarországi cége – jelentette be a kereskedésért és a gyártásért felelős cég vezetése március 25-én, évértékelő videóüzenetben.

Reinhard Münster, a Mercedes-Benz Hungária Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: megismételve a 2019-es személyautó-eladási rekordot 2020-ban 4501 személygépkocsit helyeztek forgalomba. A cég 5,9%-os növekedés mellett 119,8 milliárd forintos nettó árbevétellel zárta az évet. Mindezt olyan környezetben, amikor a teljes piac 19%-ot esett vissza. A kecskeméti gyárban készült Mercedes-Benz gépjárművekről szólva kiemelte: az előző évben nagyjából 1000 autót helyeztek forgalomba az A-osztály, a CLA és a CLA Shooting Brake modellből, ami azt jelenti, hogy a Magyarországon értékesített Mercedes-Benz autók közel negyede itt is készült.     

Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta: a gazdasági visszaesés ellenére kiemelt modellükből a Sprinterből 13%-kal többet értékesítettek. A teljes piacon megfigyelhető jelentős visszaesés ellenére a Mercedes-Benz Turcks pedig 12%-kal tudta növelni piaci részesedését 2020-ban. A világjárvány hatása ellenére a Mercedes-Benz eredeti alkatrészeinek forgalma is dinamikus növekedést mutatott, és bevételeik több mint 7%-kal nőttek 2019-hez képest. Reinhard Münster hangsúlyozta: továbbra is elkötelezettek az elektromos autók bevezetése mellett, 2021 végére 5 teljesen elektromos és 25 plug-in hibrid modellel bővül a globális termékportfóliójuk.     

Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója emlékeztetett: tavaly márciusban bejelentették egy új présüzem kialakítását a gyár területén, amely 100 millió eurót meghaladó beruházással 23 000 négyzetméter területen valósul meg. Az új présüzem 2022-ben kezdi meg működését. Beszámolt arról, hogy az előző évben elindult a hibrid modellek gyártása is: 2020 júliusában a kecskeméti gyárban a világon egyedüliként elkezdték a CLA Coupé és a CLA Shooting Brake plug-in-hibrid változatának sorozatgyártását. Később, 2020 decemberében bejelentették az első teljesen elektromos autó, az új EQB modell magyarországi sorozatgyártását is. Tavaly az anyacég összesen 449 000 kompakt autót értékesített világszerte, ami azt jelenti, hogy globálisan nagyjából minden negyedik eladott új Mercedes-Benz a kompakt kategóriából került ki.     

Kecskeméten a világjárvány és a több hetes leállás dacára 2020-ban több mint 160 000 autót gyártottak, és 3,4 milliárd euró összegű árbevételt értek el. Egy évvel korábban, 2019-ben 190 000 autót gyártottak 3,7 milliárd euró árbevétel mellett. Christian Wolff a sikert főként a termékeik iránti kínai és európai kereslettel, valamint a plug-in-hibrid autók világszerte tapasztalt egyre növekvő népszerűségével indokolta. Tavaly bejelentették a harmadik hibrid modell, a plug-in-hibrid A-osztály sorozatgyártásának közelgő elindítását is Kecskeméten. Ennek várható időpontja 2021 első negyedévének vége. A kompakt-SUV hivatalos bemutatóját az év második negyedévére tervezik, míg a sorozatgyártás elindítását 2021 negyedik negyedévére. Az ügyvezető igazgató kiemelte: terveik eléréséhez létszámbővítést is terveznek. Már az idén jelentős számú új munkatárs csatlakozhat a kecskeméti csapatukhoz. További munkaerőre elsősorban a termelésben van szükség, de terveznek felvételt az adminisztratív munkakörökben is. A kecskeméti Mercedes-Benz gyár jelenleg több mint 4400 munkatársat foglalkoztat.

(MTI)