Csökkent az áruszállítás teljesítménye a harmadik negyedévben

2020. december 18. Logisztika | Egyéb szektorok

Az áruszállítás teljesítménye 13%-kal csökkent 2020 harmadik negyedévében az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) december 18-án.

A honlapján közzétett tájékoztatásban kiemelték, hogy a járvány a személyszállítást jobban érintette, a távolsági közösségi közlekedés teljesítménye a felére, a helyié 23%-kal esett vissza. Ugyanakkor a korlátozó intézkedések által erősen érintett második negyedévhez képest az áruszállítás teljesítménye 3,5%-kal, a távolsági személyszállításé 75%-kal, a helyi közösségi közlekedésé közel duplájára emelkedett. A KSH részletezi, hogy 2020 harmadik negyedévében a belföldi szállítás árutonna-kilométerben mért teljesítménye 6,7%-kal, a nemzetközi szállításé 16%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A kialakult járványügyi veszélyhelyzet következtében bevezetett hazai és nemzetközi korlátozások a legtöbb szállítási módozatra negatív hatással voltak. A legnagyobb mértékben, 33%-kal – elsősorban a tavalyi magas bázisérték következtében – a csővezetéken szállított áruk tömege esett vissza. A nemzetközi közúti árufuvarozás teljesítménye 17%-kal mérséklődött. A vasúti áruszállítás árutonna-kilométerben mért teljesítménye 1,8%-kal, 2,6 milliárdra nőtt, a szállított áruk mennyisége 2,6%-kal, 12,2 millió tonnára csökkent az idei harmadik negyedévben. Az átmenő nemzetközi forgalom és a kivitel volumene 5,6, illetve 14%-kal nőtt, miközben a belföldi és a behozatali forgalom 16, illetve 8,7%-kal csökkent. A belvízi áruszállítás volumene 18%-kal, árutonna-kilométerben kifejezett teljesítménye 8,3%-kal nőtt 2019 harmadik negyedévéhez képest. Míg a belföldi vízi áruszállítás volumenében és teljesítményében csökkenés történt, addig az összesített nemzetközi forgalom volumene 18, teljesítménye 8,4%-kal haladta meg az előző év azonos időszakának adatait.

A helyközi személyszállításban az előző negyedévinél kisebb arányú volt a visszaesés. A belföldi távolsági személyszállításban a teljesítmény 24, az utasszám 17%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól, nemzetközi viszonylatban a teljesítmény 85, az utasforgalom 83%-kal esett vissza. A legnagyobb súlyt jelentő autóbuszos személyszállítás teljesítménye 38, a vasútié 22, a légié 84%-kal, a legkisebb súllyal bíró vízi személyszállításé pedig 25%-kal csökkent. A légi személyszállítás összteljesítményen belüli aránya az előző év azonos időszaki 34%-ról 11%-ra esett vissza, ezzel párhuzamosan az autóbuszos személyszállításé 9,7 százalékponttal 52%-ra, a vasútié 13 százalékponttal 37%-ra emelkedett. Az utasok 74%-át autóbusszal, 25%-át vasúton, 0,3%-át repülőn szállították 2020 harmadik negyedévében.

A KSH összesítése szerint a harmadik negyedévben a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 49 országba irányuló utasforgalma 786 004 fő volt, 83%-kal kevesebb az egy évvel korábbinál. A Debreceni Repülőtér utasforgalma 86%-kal, járatszáma 53%-kal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A harmadik negyedévben a Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma 68 000, az egy évvel korábbinál 13%-kal kevesebb volt. A Ford, a Volkswagen, a Toyota és a Suzuki márkák együttesen a forgalomba helyezett járművek több mint egyharmadát tették ki. Az új személygépkocsik esetében 15, a használtaknál 11%-kal csökkent a forgalomba helyezések száma. Az első alkalommal regisztrált autók 51%-a új volt, arányuk az előző negyedévhez képest nőtt, azonban így is 21 százalékponttal elmaradt a 10 évvel korábbitól. Elektromos személygépkocsiból 2019 harmadik negyedévéhez mérten 45%-kal több került első alkalommal forgalomba. A harmadik negyedévben a Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett autóbuszok száma 18%-kal, a vontatóké 11%-kal meghaladta a 2019. azonos időszakit, ugyanakkor a tehergépkocsiké 20, a motorkerékpároké 6,4%-kal lett kevesebb.

(MTI)