Napenergia: kiváló lehetőségek a logisztikai parkok számára

2020. május 15. Egyéb | Egyéb szektorok

Világszerte egyre több logisztikai és ipari park tetejére telepítenek naperőműveket, amelyekkel nemcsak az energiafogyasztásuk egy jelentős részét válthatják ki vagy kedvezhetnek bérlőiknek a létesítmények tulajdonosai, hanem akár értékesíthetik a megtermelt áramfelesleget.

Magyarországon ez a folyamat ugyanakkor gyerekcipőben jár, holott a műszaki kivitelezés egyszerű és sokféle finanszírozási konstrukció áll rendelkezésre, hogy zöldebbé és klímatudatosabbá váljanak logisztikai parkjaink. Becslések szerint akár 9 millió négyzetméter nem lakossági tetőfelületre kerülhetne napelem hazánkban, a megtermelt energia elérhetné az évi 1040 MWh-t (ez az éves hazai teljes villamosenergia fogyasztás 2,3%-át jelenti) – négyzetméterenként elvileg akár 2500 forint árbevételt termelve a tulajdonosoknak.

A középtávú európai uniós és hazai energiastratégiában központi szerepet játszanak a megújuló energiaforrások, így a napenergia is. Magyarország célja többek között, hogy 2050-re a hazai villamosenergia-termelés 90%-a karbonsemlegessé váljon, ennek első lépéseként 2030-ig az ország áramfogyasztása 21%-át megújuló energiaforrásokból fedezze. A fotovoltaikus erőművek 2019-ben az éves teljes villamosenergia-felhasználás 3%-át termelték meg, azonban a következő évtizedben itthon is robbanásszerűen terjednek majd az ezen a technológián alapuló rendszerek: a naperőművi beépített teljesítmény öt év múlva várhatóan 2495 megawattra, 2030-ra pedig a 6645 megawattra nő.   

Tetőre telepített naperőművek – 9 millió négyzetméteres árammező

Világszerte és az Európai Unióban is számos példát láthatunk arra, hogy a nagy ipari parkok, logisztikai központok és a kereskedelmi, bevásárló központok épületeik lapos tetőit hasznosítva maguk is áramtermelőkké válnak. Magyarországon ilyesmire egyelőre kevés a példa, holott lenne hova építkezni: hazánkban 193 ipari-, 100-nál több logisztikai-, valamint 18 tudományos és technológiai park működik. A magyar ipari ingatlanportfólió mintegy 3 millió négyzetméter, emellett a logisztikai parkok, raktárak területe további 3,45 millió négyzetmétert tesz ki. A kereskedelmi ingatlanok pedig további 2,5 millió négyzetméter felületet jelentenek.

Ha a teljes ingatlanportfólió tetőfelülete a szigetelés anyaga és statikai adatai alapján alkalmas lenne a napelemek fogadására, akkor országosan akár közel 9 millió négyzetméter hasznosítható lenne az energiatermelésre. Erre a felületre mintegy 900 MW nagyságrendű energiatermelő naperőmű telepíthető, ebből 345 MW juthat a logisztikai parkok számára.

Nemcsak a tulajdonos, a bérlő is profitálhat a naperőműből

A tetőre telepített fotovoltaikus erőművel kiváltható a saját energiafogyasztás egy része, illetve többlettermelés esetén az áramfelesleg értékesíthető is. Egy ilyen beruházás nagy előnye, hogy a létesítmény hosszú időre részlegesen, saját termelésből gondoskodhat az energiaellátásáról, illetve a különféle támogatási konstrukcióknak köszönhetően kedvezményes energiaárat, megtakarítást biztosíthat a tulajdonos vagy az épületeket használók, bérlők számára. A tetőfelületek hasznosítása jelentős gazdasági előnyt jelenthetne mind az üzemeltetők, mind az infrastruktúrát használó több mint 3400 vállalkozás számára.

A logisztikai létesítmények tetején előállítható áram mértéke átlagosan 1150 kWh/kWp, ami azt jelenti, hogy ennyi az átlagosan előállított éves áram mennyisége 1 kW beépített napelemre vetítve. A logisztikai parkok tetőire – 3,45 millió m2 – kedvező esetben akár 345 MW naperőmű telepíthető, ennyi telepített naperőmű éves összes termelése megközelíti az évi 400 000 MWh termelést. A mai piaci ár 1 MWh áramra 60 EUR, ennek a feltételezésével 24 millió euró teljes bevételt lehetne elérni, ami 355 Ft/EUR árfolyamon 8,52 milliárd forint. Ez a teljes elméleti felület alapján – 3,45 millió m2 – minden négyzetméterre eredményez 2,470 forint – 6,95 EUR/m2 elvi éves árbevételt. Ez persze csak akkor realizálható, ha a tetőn elhelyezhető naperőmű teljes termelése eladásra kerül ezen az áron az áramkereskedőnek és természetesen az árbevétel is a tulajdonosé a beruházás alapján. A saját felhasználás szerencsés esetben ehhez képest a saját fogyasztás jellege alapján számított fogyasztói átlagárhoz arányosítható, ami vélhetően magasabb, mint a piaci áram eladási ár.

Egyszerű telepítés

A nagy lapostetős ingatlanokra a fotovoltaikus erőművek telepítése egyszerű műszaki folyamat, az esetek túlnyomó többségében a tetőszerkezetet nem kell megbontani, átfúrni, illetve, ha mégis erre lenne szükség – ez a tető típusától és statikai adataitól függ – az a megfelelő technológiával biztonságosan, beázási kockázat nélkül megoldható. A tető terhelése kis mértékben ugyan változik a telepítést követően, de ezt mindig teljes körű statikai elemzéssel igazolja a kivitelező. A hálózatra csatlakozás új, vagy akár már meglévő transzformátorokon keresztül is történhet a szolgáltató műszaki vizsgálatától, valamint a csatlakozási pont tulajdoni viszonyaitól függően.

Többféle finanszírozási és üzemeltetési lehetőség

A naperőmű beruházást, és üzleti konstrukcióját megfelelő pénzügyi és jogi keretek között szabad és lehet megvalósítani a résztvevő felek érdekeit figyelembe véve. A naperőművet a tulajdonos maga is megépítheti saját forrásaiból, vagy akár hitellel kiegészítve, de arra is van lehetőség, hogy létesítménye tetejét hosszú távon bérbe adja egy erre szakosodott, professzionális cégnek. Ebben a konstrukcióban a bérlő nemcsak finanszírozza és megépíti, hanem hosszú távon üzemelteti is a létesítményt.

A naperőmű elindulhat az úgynevezett METÁR-pályázaton a megtermelt áramfelesleg, vagy akár a teljes áramtermelés eladásának a szándékával attól függően, hogy a helyi áramszolgáltató a hálózat kapacitását megfelelőnek ítéli-e az adott teljesítmény fogadására. Ezt az alapkérdést ezért a projekt előkészítésekor fontos tisztázni. A létesítmény ugyanakkor megvalósulhat áramkereskedői szerződéssel akár a METÁR-on kívül is.

Az ipari- és logisztikai parkok gondos szakmai és jogi előkészítéssel előnyös feltételeket teremthetnek a számos üzleti konstrukción keresztül elérhető napelemes erőműveknek. Emellett megújuló energia tanúsítványt (green certificate) szerezhetnek, ami több szempontból is értéket jelent.

Az MLSZKSZ olyan programot dolgoz ki tagsága részére, amelynek keretében megvizsgálja az adott létesítmény vonatkozásában a telepítésre való alkalmasságot, és javaslatot tesz a megfelelő üzleti konstrukcióra, kölcsönösen előnyös feltételek mellett.

(MLSZKSZ)