Prága megakadályozná a kulcsfontosságú cégek külföldi felvásárlását

2020. április 8. Gazdaság | Egyéb szektorok

A cseh kormány április 6-án elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely megakadályozná, hogy a kulcsfontosságú cseh cégek kockázatosnak minősíthető külföldi befektetők tulajdonába kerüljenek – közölte a kormány honlapján.

Karel Havlícek ipari és kereskedelmi miniszter szerint a törvényjavaslat, amelyet még a parlamentnek jóvá kell hagynia, nincs közvetlen összefüggésben a koronavírus-járvánnyal.

– A törvénynek azt kell megakadályoznia, hogy az érintett  vállalatokat olyan külföldi beruházók vehessék át, akiket kockázatosnak lehet minősíteni – jelentette ki a miniszter. Megjegyezte: a törvény összhangban van az Európai Unió álláspontjával, az Európai Parlament vonatkozó rendeletén alapul, és egyre több uniós állam vezeti be, hogy megvédje az ország kulcsfontosságú infrastruktúráját.

–  Az előterjesztett törvényjavaslat határozza meg azokat a szabályokat és eljárásokat, amelyek lehetővé teszik a közvetlen külföldi befektetések ellenőrzését Csehország biztonsága, belső és külső rendje védelmének érdekében – olvasható a weblapon közzétett háttéranyagban.

A legérzékenyebb ágazatokban, mint például a hadiipar, a kiemelt fontosságú infrastruktúra vagy a legérzékenyebb technológiák fejlesztése és gyártása, a külföldi jogi személyek kötelesek lesznek engedélyt kérni a cseh hatóságoktól befektetéseikhez. Amennyiben a cseh fél kockázatosnak ítéli meg a befektető személyét, az államnak joga lesz meghatározni a beruházás feltételeit, esetleg megtiltani azt. Az államnak a tranzakció lebonyolítása után öt évig joga lesz azt felülvizsgálni, esetleg megszüntetni.

(MTI)