Az Európai Bizottság újabb intézkedéseket vezet be kínai acéltermékekre

2020. március 5. Gazdaság | Egyéb szektorok

Az Európai Bizottság újabb dömpingellenes intézkedéseket vezet be kínai acéltermékekre – derül ki a Bizottság március 4-i sajtóközleményéből.

A brüsszeli testület 5 éven keresztül vámot fog kivetni a kínai közúti acélkerekek behozatalára, mivel ezeket méltánytalanul alacsony árakon értékesítik az európai piacon.

A Bizottság, amely 27 tagállam kereskedelempolitikáját felügyeli, egyes kínai gyártókra 50,3%-os, míg másokra 66,4%-os vámot állapított meg, amelyek március 5-től hatályba is lépnek. Az intézkedések célja, hogy visszaállítsák az egyenlő versenyfeltételeket az európai acélkerék-ipar számára, amely hátrányba került a kínai dömping miatt. A Bizottság tavaly indított vizsgálatot, amelynek eredménye azt mutatta, hogy 2018-ban a kínai gyártók több mint 2 millió közúti acélkereket exportáltak az unióba dömpingáron, ami veszteségeket okozott az európai gyártók számára, és körülbelül 3000 EU-n belüli munkahelyet veszélyeztet.

Az EU eddig 52 kereskedelempolitikai intézkedést vezetett be az acéltermékekre, amelyek közül 28 a Kínából behozott cikkekre vonatkozik.

(MTI)