Sertésfeldolgozó üzemet adtak át Sárrétudvariban

2019. november 7. Beruházás | FMCG

Átadták november 6-án a Kurucz cégcsoport sertésvágó és -feldolgozó üzemét a Hajdú-Bihar megyei Sárrétudvariban.

Nagy István agáráminiszter az eseményen elmondta, hogy az évi 130 000 hízósertés levágására, piaci igények szerinti feldolgozására alkalmas üzem 3 milliárd forintos beruházását a kormány az európai vidékfejlesztési alap forrásaiból mintegy 1,5 milliárd forinttal támogatta. A fejlesztéssel 120 új munkahelyet hoztak létre Sárrétudvariban. A Kurucz cégcsoport tökéletes mintája annak, amit a tárca el szeretne érni: a hagyományokra alapozva, a hagyományokra építve, a legkorszerűbb, legmodernebb technológiát alkalmazva átvinni az agráriumot a 21. századba.

Nagy István rámutatott, hogy nemzetgazdasági szempontból a magyar élelmiszeripar meghatározó ágazat: 4500 vállalkozás 33 szakágazatban gyárt közel 90 000 alkalmazottal élelmiszert. A húsfeldolgozás, -tartósítás szakágazat részesedése az élelmiszeripar teljes árbevételéből meghaladja a 11%-ot. Tájékoztatása szerint a magyar vágóhidakon 4,7 millió sertést vágtak le 2018-ban, a vágáslétszám 630 000-rel, vagyis 25%-kal nőtt 2014 óta.

Nagy István jelezte: a hús alapanyag biztosítása érdekében a kormányzat a sertés termékpályán alkalmazható valamennyi állami támogatási módot meghirdette, „folyamatosan és jelentősen növekvő támogatási keretösszegekkel”. A tárcavezető szerint nőtt a termelési hatékonyság is, ami alapvető feltétel az ágazat jövedelmezőségének javításához: 2014-től több mint 300 milliárd forint áramlott az élelmiszeriparba hazai és európai uniós forrásokból.

Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára a térség egyik legnagyobb beruházásának nevezte a Kurucz cégcsoport fejlesztését. Szerinte a legkorszerűbb technológiával felszerelt üzembe most még külföldön dolgozó fiatalok is visszatérhetnek, akiknek komoly életpálya-modellt biztosíthat a fejlődő magyar élelmiszergazdaság.

Kurucz Ferenc, a cégcsoport tulajdonosa az avatón elmondta: cégüknél megvalósul a „termőföldtől az asztalig” szlogen: 3200 hektáron termelnek gabonát az állataiknak, 6400 kocát tartanak, és évente 130 hízót vágnak le és dolgoznak fel a húsüzemükben, a készterméket pedig a térség üzleteiben értékesítik. – Ez az úgynevezett rövid ellátási lánc biztosítja, hogy mindig friss, kiváló minőségű és nyomon követhető eredetű sertés húsárut tesznek a vásárlók asztalára – jelezte a tulajdonos hozzátéve, hogy az új üzemükben a teljes termelés decemberben indul.

(MTI)