Több száz milliós raktári beruházás

2018. július 31. Logisztika | Egyéb szektorok

Több mint fél év után elkészült az az 1200 négyzetméteres tűzveszélyes anyag tárolására alkalmas raktárrész, amelyet a Raben Trans European Hungary Kft. egy új ügyféllel kialakított együttműködése hívott életre Dunaharasztiban. Az új megbízás „különlegességét” az adta, hogy a kezelendő veszélyes, gyúlékony árunak számító termékek volumene jelentős, tehát a feladat ellátásának biztonságot szolgáló infrastrukturális és különféle járulékos műszaki beruházásokra volt szükség – áll a cég július 31-én kiadott közleményében.

– A tárolandó árut befogadó raktárcsarnok-részt egyfajta kármentő edénnyé alakítottuk. Ez azt jelenti, hogy a csarnok lábazata, illetve a nyílászárók elé épített védőgátak felfogják az esetlegesen kiömlő vegyi anyagokat, az így felfogott anyagot pedig a kármentésre specializálódott szerződött partnerünk egy csatlakozási ponton (csonkon) keresztül képes kiszivattyúzni, vagyis átfejti saját tartálykocsijába és elszállítja azt, majd szakszerűen megsemmisíti – mondta Nagy András, a cég üzemeltetési vezetője.

A raktárban nemcsak maguk a termékek sérülése következtében kiömlő, környezetre veszélyt jelentő vegyi anyagok felfogására van szükség, hanem egy esetleges tűzesetkor a felhasznált oltóanyag környezetbe távozásának megelőzésére is oda kell figyelni. Ez az oltóanyag az új raktár esetében egy úgynevezett könnyűhab, amellyel mintegy 6 perc alatt a plafonig képes feltölteni az 1200 négyzetméteres csarnokot. A korábbi vizes sprinkler-rendszer azért nem jöhetett szóba, mert vízben nem oldható vegyi anyagokat is tárol a vállalat. Nemcsak az oltó-, hanem a tűzjelző-rendszer is „okosabbá” vált. A korábbi, úgynevezett vonali érzékelők helyett pontszerűen elhelyezett érzékelők sűrű hálózatát építette ki a cég. Ez a rendszer többszörös érzékelés esetén indul el, így az esetleges téves riasztások miatti oltás elkerülhető. Emellett a füst- és hőelvezető rendszer is módosult, továbbá robbanásbiztos (ATEX szerinti) világítás- és klímarendszer került kiépítésre a raktárban. Az operáció specialitásai közé tartozik az a 2 robbanásbiztos, kültéren elhelyezett konténer is, amelyben a hajtógázos aeroszol termékeket tárolják.

(SCM)