Vonatgyártók olvadnának össze válaszul a kínai kihívásra

2018. június 19. Beruházás | Egyéb szektorok

Vizsgálja az Európai Unió ellenőrző hatósága a Siemens és az Alstom kérelmét, amely szerint egyesítenék vonatépítő érdekeltségeiket, hogy meg tudjanak felelni a kínai CRRC és a kanadai Bombardier Transportation versenykihívásának – közölte június 18-án az EU antitröszt hatóságának vezetője.

Az évi 35 milliárd dolláros bevétellel rendelkező kínai vonatgyártó komoly kihívást jelent a Siemens vonatépítő részlegének, a Siemens Mobility-nek, az Alstomnak de még a Bombardier Transportationnak is. Bár a CRRC egyelőre még csak két európai megbízással rendelkezik Nagy-Britanniában és Csehországban, a riválisok szerint további előretörésére lehet számítani a jövőben.

– Mindannyian reménykedünk abban, hogy az európai vállalkozások képesek a növekedésre, és teljes képet szeretnénk látni arról, milyen versenykihívásokat jelentenek a kínai cégek a piacon. Vagyis hogyan befolyásolják a kínai vállalkozások a globális és az európai piacot – mondta az ügy kapcsán az Európai Parlamentben Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyügyi biztosa.

Szavai szerint az autóiparban használatos hengerelt árukra, a vonatokra és a jelzőberendezésekre fókuszálnak a vizsgálat során.

Az EU előzetes vizsgálata július 13-án fejeződik be, ami adott esetben meghosszabbítható. Ha súlyos aggályok merülnének fel menetközben, akkor négyhónapos vizsgálati forduló következik.

(SCM)