Újabb akvizíció a gyógyszerpiacon

2018. május 11. Gazdaság | Gyógyszeripar

Az Eli Lilly and Co május 10-én napvilágot látott bejelentése szerint 1,6 milliárd dollárért felvásárolják az Armo BioSciences-t, hogy bővítsék a szervezet immunrendszerét a rákkal szemben erősítő gyógyszerportfóliójukat – olvasható a Reuters hírében.

A Lilly részvényenkénti 50 fontos készpénz-ajánlata 68%-kal magasabb, mint az Armo május 9-én mért záróára. A mostani ügylet 4 hónappal azt követően jött létre, hogy az Armo megjelent a tőzsdei piacon. Az üzlet révén a Lilly hozzáférhet az Armo vezető készítményéhez, a pegilodecakinhoz.

– A mostanihoz hasonlóan gyors kiszállást a kezdeti részvénykibocsátást követően már nagyon régen nem láttunk – ezekkel a szavakkal jellemezte a felvásárlást Biren Amin, a Jefferies elemzője. A készítményt a korai és késői stádiumú hasnyálmirigyrákban, illetve más rákbetegségben szenvedő betegek gyógyításához fejlesztették ki.

– Az Armo több hasonló gyógyszerkészítményen dolgozik, ami lehetőséget ad a Lillynek arra, hogy megvesse a lábát az immun-onkológiai területen – értékelte az ügyletet Tony Butler, a Guggenheim Securities elemzője. Az immun-onkológia a rákkészítmények egyik leggyorsabban fejlődő területe, ahol olyan jelentős cégek versenyeznek a minél nagyobb piaci részesedésért, mint a Merck&Co és a Bristol-Myers Squibb. A Lilly azzal számol, hogy az akvizíciót még a második negyedév vége előtt lezárhatják.

(SCM)