Saját forrásból fejleszt a faipari cég

2018. március 28. Beruházás | Egyéb szektorok

A megtermelt eredmény egy részének visszaforgatásával épített új csarnokot és fejlesztette gyártástechnológiáját a Sefag Erdészeti és Faipari Zrt. csurgói faipari gyárában – olvasható a vállalat honlapján, a március 28-án megjelent közleményben.

A fejlesztési programban 100 millió forint befektetésével elkészült új csarnoképületbe új technológiai sort telepítettek. A fő gép egy szintén 100 millió forint értékű rönkhasító szalagfűrész, amelyhez szervesen kapcsolódik a 90 millió forint értékű utófeldolgozó sor. Az anyagmozgatást segíti a 2 korszerű targonca és a szintén most beszerzett homlokrakodó. A szállítást gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a 30 millió forint felhasználásával frissen készült térburkolás. A modern hídmérlegnek köszönhetően pedig az anyagátvétel is felgyorsult.

A részvénytársaság Somogy erdeinek felén, nagyjából 80 000 hektár állami tulajdonú erdőterületen gazdálkodik, évente közel 400 000 köbméter faanyagot termel ki. Az értékesebb faanyag döntő részét a közel egy évszázada folyamatosan üzemelő cég Csurgói Faipari Gyáregységében hasznosítják.

Az üzem évente megközelítőleg 30 000 köbméternyi rönköt dolgoz fel.  Ezzel a tevékenységével 1,8 milliárd forintos árbevételt ér el.

Az átadó ünnepségen Barkóczi István vezérigazgató köszöntőjében kiemelte, hogy a térség egyik legnagyobb foglalkoztatójaként  a Sefag Zrt. 2000-2200 embernek ad munkát. Kiemelte: a csurgói gyár folyamatos fejlesztésével egyrészt meg kívánják őrizni az üzem eddig kivívott elismertségét partnereinél, másrészt cél, hogy a gyár továbbra is a Dél-Dunántúl meghatározó faipari feldolgozó üzeme maradjon, biztos megélhetést adva az itt foglalkoztatott munkavállalóknak.

(SCM)