Két telephelyen fejleszt a német vállalat

2018. március 13. Beruházás | Autóipar

Több mint 6 milliárd forintból fejleszti jászárokszállási és nyírbátori telephelyét a járműelektronikai alkatrészeket gyártó Rosenberger Magyarország Kft. – jelentette be március 12-én a német bázisú vállalat tulajdonosa a magyar miniszterelnök társaságában, Nyírbátorban.

Peter Rosenberger tulajdonos beszédet mond az autóipari alkatrészeket gyártó Rosenberger Magyarország Kft. nyírbátori üzemében 2018. március 12-én. (Fotó: MTI, Czeglédi Zsolt)

Peter Rosenberger tulajdonos beszédében kitért arra, hogy a jászárokszállási székhelyű Rosenberger Magyarország Kft. 2016-ban fejezte be a nyírbátori, autóipari és telekommunikációs csatlakozókat, valamint kábeleket gyártó üzemének építését. A 3,1 milliárd forint értékű nyírbátori üzemberuházáshoz 858 millió forinttal járult hozzá a kabinet. A cég a megnövekedett megrendelések miatt döntött a teljesen új üzem felépítése mellett, a zöldmezős beruházás végén pedig mintegy 400 új munkahelyet hoztak létre. A 8000 négyzetméteres üzemcsarnok nagyobb részén a gyártás zajlik, kisebb részén pedig a szociális helyiségek és a raktárak kaptak helyet. A fejlesztés során gyártósorokat, termelő berendezéseket és mérőeszközöket vásároltak. A most bejelentett fejlesztéshez a kormány 1,6 milliárd forintos támogatást nyújtott, amelynek felhasználásával Jászárokszálláson és Nyírbátorban található üzemeiket egyaránt továbbfejlesztik.

A saját szegmensében piacvezetőnek számító Rosenberger-csoport anyavállalata és székhelye a németországi Fridolfingben található, fő profiljuk az autóipari csatlakozók és kábelszerelvények gyártása. Honlapjuk szerint a Rosenberger világszerte több mint 10 000 alkalmazottat foglalkoztat a termelés, a gyártás és a termékek értékesítésével foglalkozó európai, ázsiai, valamint észak- és dél-amerikai központjaiban, gyártóüzemeiben és értékesítési irodáiban.

A társaság leányvállalatai 19 országban végeznek gyártási vagy összeszerelési tevékenységet, így például Európában Ausztriában, Dániában, Németországban, Spanyolországban, Svédországban, az Egyesült Királyságban és Magyarországon, a tengerentúlon pedig az Egyesült Államokban, Brazíliában, Chilében, Indiában és Kínában.

A nyilvános cégadatok szerint a Rosenberger Magyarország Kft. 2017-ben átlagosan 2338 munkavállalót foglalkoztatott. Nettó árbevétele a 2016-os 15 milliárd 268 millió forintról tavaly 20 milliárd 184 millió forintra nőtt, adózott eredménye a 2016-os 321,7 millió forintról 2017-ben 553,2 millió forintra emelkedett.

(MTI)