Akkumulátorgyár épül Komáromban

2018. március 9. Beruházás | Autóipar

A dél-koreai SK Innovation a komáromi ipari parkban 97,5 milliárd forintos beruházással az elektromos autókban használható akkumulátorokat gyártó üzemet hoz létre – hangzott el az építkezés ünnepélyes indításán, március 8-án.

Megkezdődött a dél-koreai SK Innovation akkumulátorgyárának építése Komáromban (Fotó: MTI, Krizsán Csaba)

Yoon Yea Sun, a koreai vállalat akkumulátor-üzletág elnökének tájékoztatása szerint az üzemcsarnok 430 000 négyzetméteres lesz. A fejlesztés első ütemében 410 új munkahely létesül, és a tömeggyártást 2020-ban kezdik meg. Évente összesen 7,5 GWh teljesítményre képes akkumulátort gyártanak majd, ami 250 000 autót szolgál ki. A második ütem építését a megrendelések függvényében indítják el ugyanekkora kapacitással.

A vállalat komáromi beruházásával kíván betörni az európai piacra. 

A dél-koreai vállalat 2017 novemberében jelentette be, hogy elektromos autókba használható lítium akkumulátorokat gyártó üzem építését tervezi a komáromi ipari parkban. A társaság a dél-koreai Szoszan városában már rendelkezik azonos technológiájú akkumulátorgyárral. A kormány a beruházást 8,17 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette.

Az SK Innovation Dél-Korea harmadik legnagyobb vállalata, s Komáromba településével már három jelentős akkumulátorgyártó működik hazánkban, de a város ipari parkjában gyártja elektromos buszait a kínai BYD, és a közelben lévő Audi is megkezdte az autókat meghajtó elektromotorok gyártását.

Az SK Innovation megjelenésével Közép- és Kelet-Európában három dél-koreai cég gyárthat majd akkumulátorokat elektromos autókba. Az LG Chem 2018-ban Lengyelországban nyit üzemet, amelybe több mint 400 millió forintot fektetett be, a Samsung SDI pedig nemrég Gödön nyitotta meg 100 milliárd forintból felépült, 600 embert foglalkoztató gyárát.

(MTI)