Budapest a régió élén

2018. február 28. Gazdaság | Egyéb szektorok

Előkelő helyet foglal el a magyar főváros azon a listán, amely a logisztikai és raktározási célú bérleti díjak átlagos növekedését mutatja. A világon 7 városban drágult gyorsabban a helyiség bérlés, mint Budapesten, Európában viszont csak Barcelonában – derül ki a Prologis honlapján február 26-án megjelent elemzésből.

Részletes adatokat ugyan nem közöl az elemzés a magyar adatokról, azt azonban igen, hogy a budapesti bérleti díjak növekedése a globális piacon is benne van az első 10-ben, pontosan a 8. helyen áll, megelőzve olyan világvárosokat, mint Frankfurt, Madrid, London vagy Róma. Európában kizárólag Barcelona előzi meg a magyar fővárost, a közép-európai régióban pedig listavezető Budapest. A Visegrádi Négyek fővárosai, azaz Prága és Pozsony szintén Budapest mögött áll, Varsó pedig föl sem került a 10 leggyorsabban növekvő európai ország listájára.

Ezzel együtt a budapesti bérleti díjak még mindig messze vannak a kontinens legdrágább nagyvárosainak áraitól. Európában London a listavezető, ahol több mint négyszer annyit kell fizetni négyzetméterenként a bérleményért, mint a magyar fővárosban. Jól mutatja a brit főváros díjainak magasságát, hogy annak nagysága duplája a Münchenben mértnek, s háromszorosa a milánói bérleti díjaknak.

A díjak globális növekedése a 2016-os 4%-ról 7%-ra erősödött tavaly, ezen belül is az Amerikai Egyesült Államok (USA) vezeti a listát, 9%-os bővüléssel, ami egyharmados emelkedést jelent a 2016-ban mért 6%-hoz képest. Európa jelentősen elmarad az amerikai adatok növekedésétől, és még a világátlagot sem éri el 3%-os bérleti díj emelkedéssel. Igaz, ez utóbbi szintén egyharmados növekedést jelent az előző évben mért 2%-hoz képest. Az európai listát az északi országok vezetik, de mint az európai ranglista mutatja, Dél- és Közép-Európa sem sokkal marad el a skandináv országoktól.

Az általános emelkedési tendenciát a Prologis annak tudja be, hogy kevés a szabad terület, és így a cégek versenyeznek az üres raktárakért, logisztikai központokért. A jövőt illetően az elemzés rámutat, a cégek egyre inkább a sűrűn lakott területek közelébe igyekeznek. Az új csarnokok, raktárak építési költségei pedig folyamatosan emelkednek, így várhatóan a fejlesztők folyamatosan emelni fogják a bérleti díjakat.

(SCM)