Archívum: Gondolatébresztő

2020. április 9. | Egyéb | Egyéb szektorok

Cikkünkben egy gyárvezető szakember gondolatait osztjuk meg olvasóinkkal a jelenlegi válság kapcsán.

A NASDAQ amerikai tőzsdeindex 2000. március 10-én érte el a tőzsde legmagasabb záróértékét 5048,62 pontot, alig több mint két év alatt 1500 pont alá süllyedt. A dotcom lufi hatását majdnem minden iparágban lehetet érezni, fixköltségek csökkentése, létszám-befagyasztás, beruházások visszafogása, kötelező jelleggel bármilyen beruházás vagy költség egy éves megtérülésének kimutatása. Ezt várták el a nagyvállalatok tulajdonosai. Abban az időben az Elcoteq Magyarország Kft. felsővezetésében dolgoztam és szerencsésnek mondhatom magam, hogy sokat tanultam a válságkezelésről. A vezetőség bízott abban, hogy a telekommunikációs iparban ismét fellendülés várható és mobil tech forradalom is bekövetkezhet óriási kapacitásbővüléssel. Terveket dolgoztunk ki a bővülési lehetőségekre, a dolgozók speciális kompetenciájának növelésére, a vezetőség leadership technikáinak erősítésére, és a gyártási kapacitás növelésére. A raktári terület is bővítésre szorult, az SMT alkatrészek tárolásának kapacitása szűk keresztmetszetet képezett, így időszerű volt az épületbővítés. Ennél a pontnál volt szükséges a vezetőség összefogása és innovatív akciója. Épületbővítésről a tulajdonosi kör hallani sem akart a recesszió idején, viszont a piacon volt már olyan technológia, amely biztosította az ipari épület belső magasságának teljes kihasználását – a LEAN liftes tárolási megoldás. Ismételten odaállni a tulajdonosi kör elé, hogy épületvásárlás helyett tároló LEAN lifteket vásároljunk, elkönyvelt bukásra volt ítélve. További lépés volt a megtérülés biztosítása, és ennek köszönhetően vált lehetségessé a projekt bemutatása, a beruházás elfogadtatása.

A Logi-Store Kft.-től beszerzett LEAN liftek vezérlő szoftverét – a gyártó cég engedélyével – integráltuk a raktárirányítási rendszerünkbe. Ez óriási megtérülést jelentett, mind munkaerő oldalon, mind működési költségek tekintetében, hiszen papírmentes feladatvégrehajtást tudtunk biztosítani, precíz, másodpercre pontos operációs elszámolással már 2003-ban. A raktár területén minden feladatnál betárolás, mozgatás, komissiózás, ellenőrzés, tervezés, adatgyűjtés történt a raktári rendszerben tervezett és irányított liftek bevonásával. Egy valódi automatizált folyamatot sikerült létrehozni, ahol a hibázási lehetőség a nullához konvergált. Folyamatos volt az adatelemzés és a folyamatfejlesztés. Az operatív csapat számára a versenyszerű folyamatos fejlesztés volt fókuszban, az hogy hogyan lehetünk még jobbak, és nem a működési hibák kijavítása.

A ma működő vállalatok esetében is ritka az ilyen szintű logisztikai integráció a belső anyagmozgatási folyamatban. A tanulság ebből az, hogy a válság időszakában a vállalat vezetőségének feladata a jövő lehetőségeinek kutatása és gyors akciók kidolgozása azért, hogy sokkal versenyképesebb legyen a konjunktúra idején, és behozhatatlan előnyre tegyen szert a hatékonyság, valamint az innováció területén. Míg számos cég azzal van elfoglalva, hogy hogyan lehet a másolópapír, irodaszer, direkt-indirekt állomány költségét csökkenteni, addig a leleményes vezetői csapat már a jövő újraindulásán dolgozik és tervez. A mostani koronavírus okozta helyzet hasonlít az elmúlt időszakok recessziós visszaeséséhez.

Aki ebben az időszakban ötvözi az elérhető és új technológiát, az biztosan előnyre számíthat a konjunktúra idején. Aki most nyer, az nagyot nyer! Hinni kell abban, hogy eljött a korlátlan lehetőségek – adatelemzés, energiahatékonyság, mesterséges intelligencia, új geopolitika stb. – ideje és azokat fenntartható „zöld” módon lehet felhasználni. Valóban szükséges állandó irodaépületek bővítése? Átrendeződhet az oktatás folyamata a vállalatoknál is, hangsúlyt fektetve a webinar-technika használatára? Megvalósítható lenne a vevői audit során egy 10-15 fő csapat utazásának mellőzése, egy új technika alkalmazása, például felfedezve újra a Google okosszemüveg és 3D ábrázolás alkalmazását? Változhat a leadership technika is, hangsúlyt helyezve a virtuális csapatok vezetésére? Biztos és szükségszerű a változás, az irányt az innovatív vállalati vezetés fogja meghatározni, de akkor azok a cégek, amelyek ezt a lehetőséget elhalasztották, sok energiával és költségráfordítással tudják csak csökkenteni a felzárkózás útjának távolságát. 

Tóth Ferenc

Tóth Ferenc

A szakember 1994-ben a BME-n szerzett gépészmérnöki, majd 4 évvel később MBA diplomát. 1998 óta dolgozik az elektronikai és autóipari szektorban felsővezetőként gyártó cégeknél. Jelenleg a Harman Becker Kft. székesfehérvári termelő egységének gyárigazgatója.

 

 

 

 

 

Supply Chain Monitor
2020. április