Archívum: Napi szintű újratervezés

2020. május 15. | Gyártás | Gyógyszeripar

A Béres Gyógyszergyár Zrt. ellátási lánc igazgatóját, Kellner Máriát arról kérdeztük, hogy a koronavírus világszintű megjelenése kapcsán kialakult gazdasági válság hogyan érintette a vállalat ellátási láncát.

A Béres Gyógyszergyár Zrt.-nél az utóbbi években már egyre többször vizsgálták Kína meghatározó szerepét a globális ellátási hálózatok működésében, mivel az ázsiai ország erősödő pozíciója kihatással van a legtöbb iparágra, így a gyógyszeriparra is.

Kellner Mária, a Béres Gyógyszergyár Zrt.  ellátási lánc igazgatója– Ennek is volt köszönhető, hogy a COVID-19 vírus hatása gyorsabban, illetve hamarabb érzékelhető volt az ellátási láncokban, mint ahogyan a vírus maga terjedt a világban. A bevezetett korlátozások, a humánerőforrás hiánya, illetve a végfelhasználóknál kialakult pánikhelyzet miatt ellátási fennakadások alakultak ki már február elején. A Béres Gyógyszergyár Zrt.-nél már az ellátási válság kialakulása előtt azon dolgoztunk, hogy növeljük a beépülő anyagok készletszintjét, de ekkor még csak a gyártásaink rugalmasságának fenntartása volt az elsődleges célunk. Idővel kiderült számunkra, hogy a vírus minden készletgazdálkodási és gyártástervezési stratégiánkat keresztülhúzta és teljesen új tervezési logikára állított át bennünket. Ennek az előkészületnek köszönhetően a krízishelyzet kezdetekor még nem volt problémánk az ellátással, azonban a vírus európai megjelenésekor az immunrendszer erősítésére szolgáló készítmények iránt globálisan megnőtt a kereslet. Ezt a keresletnövekedést az alapanyaggyártók és beszállítók sem tudták maradéktalanul lekövetni, így a teljes ellátási láncban hiány kezdett kialakulni. A gyártók készleteiért, különös tekintettel a Kínában gyártott anyagokért, elindult a harc – foglalta össze a koronavírus kapcsán kialakult világválság ellátási láncot érintő hatásait Kellner Mária, a Béres Gyógyszergyár Zrt. ellátási lánc igazgatója.

A szakember kiemelte: mivel Kína monopolhelyzetben van bizonyos alapanyagok gyártásában, így a beszerzés területén már a vírus kialakulásának kezdeti fázisában érződött ennek hatása az ázsiai országban gyártott cikkféleségek esetében, viszont a megnövekedett beszerzési átfutási időket és az akadozó ellátás kockázatát csökkenteni tudták a vonatkozó készletszint megemelésével. Amint megjelent a vírus Európában, egy komplex beavatkozást igénylő kihívásnak kellett megfelelni a gyártás, készletgazdálkodás, beszerzés, raktározás és disztribúció területén.

– Az ellátási rendszerünk rugalmasságát növelnünk kellett, ami ebben a helyzetben dominóként érintett minden területet: a vevői igényekhez igazodó rugalmas gyártást csak többlet erőforrások bevonásával lehetett megvalósítani, amely teljesen kihatott a tervezési szokásainkra és módszereinkre. A megemelt gyártási igények újabb beszerzési igényeket generáltak, amelyeket csak megnövekedett költségekkel lehetett teljesíteni. Mivel a megannyi visszaigazolt, beszerzett tétel pontos és időben való beérkezésére nem volt biztosíték, napi szintű újratervezéssel kezdődött elölről ez a folyamat. Fuvarozási oldalon is szembesültünk problémákkal, főleg akkor, mikor az európai országokban korlátozásokat léptettek életbe. A korlátozások érintették a sofőrállományt is, különös tekintettel az észak-olasz relációban, de a határátkelőknél kialakult helyzet az áruszállításra globálisan volt hatással. Ezeket a hatásokat főként a külföldről történő beszerzéseknél éreztük, míg a belföldi disztribúció terén minimálisan volt érezhető a krízishelyzet, a többlet szállítási igényeket nagyobb kapacitások bevonásával meg tudtuk oldani – mondta Kellner Mária.

Pandémia Kezelési Terv

A Béres Csoport 2009-től rendelkezik Pandémia Kezelési Tervvel, amelyben rögzítésre kerültek egy járvány esetén a társaság folyamatos működésének biztosításához szükséges tervezési, szervezési feladatok. A dokumentum lényeges eleme az ellátási lánc járvány idején is fenntartandó feladatainak és az ahhoz szükséges munkaerő- és eszközigényének meghatározása. A gyógyszergyárnál február elején tanácskozott először a Pandémia Munkacsoport, hogy áttekintse a szükséges teendőket. A terv egyébként külön kitér a munkaerő fokozott védelmére is, például a különleges takarítási, védekezési eljárásokra. Ennek része volt többek között a Szolnokra érkező szállítmányok fertőtlenítésével kapcsolatos utasítás elkészítése. Márciusban a cég vezetése – ahol ezt a munkakör lehetővé tette – a munkatársaknak otthoni munkavégzést rendelt el.

– Vállalatunk a rendelkezésre álló rövid felkészülési idő ellenére is jól kezelte a krízishelyzetet. Az első jelekre, olyan intézkedések születtek, amelyek révén sikerült minimalizálni a dolgozóink megfertőződésének kockázatát, elsők között vezettünk be belépési szigorításokat a telephelyeinkre, illetve teremtettük meg a tömeges otthoni munkavégzés lehetőségét. A kereslet emelkedése a gyártóüzemünk felé egyik pillanatról a másikra jelentős többletigényt generált, mely igényeknek csak nehéz döntések árán tudtunk megfelelni: a gyártásainkat teljesen át kellett tervezni és a kiemelt stratégiai termékek előállítására kellett teljes mértékben fókuszálni – hangsúlyozta a szakember, aki az aktuális helyzetről nyilatkozva elmondta: a helyzet kezd normalizálódni – a cég piacain a kezdeti pánikhelyzet megszűnni látszik és a Béres-termékek iránti kereslet is kezd visszarendeződni, de a korábbi időszakokhoz képest magasabb szinten. A napi munkában az azonnali helyzetmegoldásokat kezdi felváltani a tudatos építkezés. Az eddigi tapasztalatok alapján a gyógyszergyár újraépíti a készleteit a késztermékek és a beépülő anyagok terén egyaránt. A nemzetközi (beszerzési) piacokon is nyugodtabb környezet tapasztalható, ami a szállítások pontosságának javulásán is mérhető.

– Véleményünk szerint még korai a vírus végéről beszélni és tudatosan arra készülünk, hogy a helyzet kezelése még nagyon hosszú ideig eltart – ebben az évben biztosan. Ezalatt az idő alatt van lehetőségünk felkészülni a vírus esetleges további hullámaira és azok kihatására. Az eddigi történéseket kiértékelve tanulunk az esetleges elakadásokból és a döntéseket ennek szellemében hozzuk meg. Ettől függetlenül foglalkozunk a hosszabb távú jövővel is, és próbálunk felkészülni a válság utáni időszakra is. Minden rendelkezésre álló forrást felhasználva próbáljuk elemezni a piacok várható változásait, de erre nincs egy előre megírt, jól bevált recept. Az biztosnak látszik, hogy a korábbi időszakra jellemző viszonylagos nyugalmat a fokozott éberség váltja fel. Úgy gondoljuk, minden piaci szereplő arra fog törekedni, hogy a hasonló helyzetek kialakulásának lehetőségére azonnal reagálni tudjon. Sokkal nagyobb biztonsági elemekkel (idő és volumen) dolgozik majd mindenki a teljes ellátási láncban. Továbbá az is valószínűsíthető, hogy minden vállalkozás azon fog dolgozni, hogy amennyire lehet, lerövidítse és leegyszerűsítse a jelenlegi komplex beszállítói ellátási láncait. Biztos, hogy a fogyasztói magatartás is meg fog változni, de erre bármilyen jóslást adni nagyon nehéz. Ez a helyzet egy területen komoly fejlődést fog eredményezni, és ez nem más, mint az új, modern technológiák széles körű elterjedése, mert a vállalkozások hatékonyságának növelésére ez lesz a leggyorsabb megoldás – fejtette ki Kellner Mária arra a kérdésünkre válaszolva, hogy hogyan látja a közeli és a távolabbi jövőt.

RJSz

Fotók: Béres Gyógyszergyár Zrt.

Supply Chain Monitor
2020. május