Archívum: Szállítópályák egyedi igényekhez

2019. december 18. | Beruházás | Autóipar

A Denso Gyártó Magyarország Kft. újonnan épített raktárában a szállítópályarendszert az SR-LOGISTIC Raktártechnika Kft. építette és állította üzembe.

Balról jobbra: Malatinszki Csaba, (Denso Gyártó Magyarország Kft.), Hrutka Ferenc és Kovalovszki László (SR-LOGISTIC Raktártechnika Kft.)

Az 1949-ben alapított Nippondenso Co. Ltd. japán gépjármű alkatrészeket és részegységeket, elektromos rendszereket gyártó vállalat magyarországi leányvállalata az erőátviteli rendszerek üzletág részeként 1997 óta működik Székesfehérváron.

– Gyárunkban közös nyomócsöves dízeladagoló rendszereket, változó szelepvezérlésű motorok vezérlő alkatrészeit, valamint az autók károsanyag- kibocsátását csökkentő alkatrészeket állítunk elő és értékesítünk szinte az összes autógyár számára. Termékpalettánk évente egy-egy termékcsoporttal folyamatosan bővült, és ez komoly feladat elé állította a logisztikát is – mondta Malatinszki Csaba, a Denso Gyártó Magyarország Kft. logisztikai vezetője. Hozzátette: az elmúlt két évben racionalizálták a raktári rendszert úgy, hogy közben a tárolási kapacitást is bővíteni tudták a megnövekedett termelési és vevői igények mind magas szintű kiszolgálása érdekében, illetve a gyár versenyképességének növelésére.

Logisztikai átszervezés

A gyártást az eddiginél sokkal hatékonyabban kiszolgáló átszervezés eredményeként a logisztikai költségek is látványosan csökkentek, a folyamatok hatékonyabbá váltak. Hogy ezt elérjék, az alkatrészek és részegységek továbbításához több görgős pályát is munkába állítottak.

A pályák kivitelezésére és beüzemelésére két nyílt tendert írtak ki. Az egyiket 2018 augusztusában, a másikat 2019 februárjában. Az értékelés szempontjai között szerepelt egyrészt az, hogy a szállítóeszköz biztonságos munkavégzésre alkalmas legyen, másrészt, hogy a Denso egyedi igényeit rugalmasan és minimális költségráfordítással meg lehessen valósítani, harmadrészt pedig a legjobb ár/érték arány került mérlegelésre.

A beérkezett pályázatok közül a Denso választása végül az SR-LOGISTIC Raktártechnika Kft.-re esett, mert jól ismert partnerről volt szó, így a cég már korábban is bizonyított az elvégzett munka minőségét illetően, illetve az SR-LOGISTIC ajánlata kielégítette az elvárt szempontrendszert.

– Emellett az eddigi együttműködésünk során mindig rugalmasan alkalmazkodtak az igényeinkhez és számos esetben tudtak alternatív megoldásokat javasolni egy-egy elképzelt folyamatra – foglalta össze Malatinszki Csaba.

– A Denso Gyártó Magyarország Kft. régi partnerünk, számukra már építettünk többek között raklapos állványrendszert és lifttel ellátott ipari galériát, gördíthető polcrendszert, ezért örömmel vettük, hogy az új raktár tenderkiírása során cégünket is meghívták – mondta Hrutka Ferenc, az SR-LOGISTIC Raktártechnika Kft. ügyvezető igazgatója.

Komplex megoldás szállítópályákra

Az első tenderen egy hajtott szállítópálya, gravitációs pályák és talajra fektetett görgőspályák kerültek kialakításra. A hajtott szállítópályán az elsődleges feladat a visszaérkező ládák elszállítása volt az átválogató munkaállomásokhoz. Ezt vezérelt, frikciós hajtott pályával és fordító asztalokkal oldotta meg az SR-LOGISTIC Raktártechnika Kft. A telepítés során további igényként jelentkezett egy újabb vezérlés beépítése, ahol a ládák a raktárba történő közvetlen eljuttatása volt a feladat, a munkaállomások kihagyásával. A talajra fektetett raklapos görgőspályák esetében egyedi igényt jelentett az, hogy a rakatok körbejárhatóságát is biztosítani kellett oly módon, hogy a dolgozók ezt görgőkön állva balesetmentesen tudják elvégezni. Ezért minden görgő közé egyedileg gyártott tartólemezeket építettek be, és ez egyszerre tette lehetővé a biztonságos közlekedést, valamint a rakatok gördítését.

Mindkét tender esetében elvárás volt, hogy a gravitációs és hajtott pályaszakaszok ne csak hagyományos, hosszában elhelyezett EUR raklapok kezelésére legyenek alkalmasak, hanem a legkülönfélébb göngyölegek szállítására is. Ez azért volt fontos, mert a Denso gyárában több különféle kialakítású raklapot használnak termékfajtától függően. Természetesen a rendszert az összes, különböző típusú raklappal le kellett tesztelni, hogy ne a működés során derüljenek ki az esetleges problémák.

– A második tenderen két hajtott szállítópálya, gravitációs görgőspályák, vízszintes görgőspályák, dobozos görgőspályák munkaállomással és egy egyedi gyártású sínes kézi raklapszállító kocsi kerültek leszállításra. Az egyik hajtott pályánál a megrendelő speciális igénye volt, hogy a munkaállomásokat emelhető fordítóasztallal, míg a másik hajtott szállítópálya esetében egy kétirányban működő egyenes szállítópályát alakítsunk ki. A Denso számára egy fixpályás egyedi gyártású szállítókocsit is üzembe helyeztünk, ami biztosítja a kapcsolatot a különböző görgős pályák között, vagyis az egyik pályáról a másikra ennek segítségével jutnak el a munkadarabok – ismertette a Denso gyárában megvalósított rendszert Kovalovszki László projektmenedzser. A szakember arról is beszélt, hogy a hajtott pályákhoz a vezérlést is cégük szállította. Az ilyen jellegű raktári beruházásoknál kiemelten fontos a berendezések úgynevezett testre szabása, amikor a megrendelő igényeinek megfelelően programozzák a szállítási folyamatot.

– Az átadás után a hajtott pályák esetében partnereinknek úgynevezett „próbaüzemet” biztosítunk, amikor is a működéssel kapcsolatos plusz igényeket tudjuk véglegesíteni – tette hozzá az ügyvezető, kiemelve, hogy az SR-LOGISTIC Raktártechnika Kft. a megrendelők számára akár több éves garanciát is biztosít a leszállított rendszerhez, illetve a raktártechnikai eszközökhöz. Ha bármilyen hiba merül fel a működés során, azonnal a helyszínre küldik szervizcsapatukat a probléma minél gyorsabb megoldására. Szerződéskötéskor egy karbantartási szerződés tervezetet is rendelkezésre bocsátanak, amely a garanciaidőszakot követően felmerülő problémák megoldását, illetve a garanciaidőn belüli és azon túli éves karbantartások elvégzését célozzák. A tapasztalat azt mutatja, a megrendelők az esetek döntő többségében igénylik ezt a szolgáltatást.

A sikert Hrutka Ferenc annak tudja be, hogy Denso gyárában telepített komplex rendszer kialakításához az SR-LOGISTIC Raktártechnika Kft. több partnert is bevont, mert a tenderekben megfogalmazott igényeket csak több gyártó termékeinek együttes alkalmazásával lehetett megoldani.

– A leszállított megoldások egy része egyedi gyártású, speciálisan a Denso-raktár igényeihez készült. Ilyenek például a különböző vezérléssel és kialakítással rendelkező hajtott raklapos szállítópályák, a munkaasztalok és a sínen mozgatható, egyedi gyártású manuálisan tolható szállítókocsi. A standard és egyedi termékek együttes alkalmazásával teljes körű megoldást tudtunk adni a Denso Gyártó Magyarország Kft. részére – összegzett Hrutka Ferenc. 

HP

Fotók: SR-LOGISTIC Raktártechnika Kft.

Supply Chain Monitor
2019. december