Befektetés a jövőbe

2024. március 19. Logisztika | Egyéb szektorok

A Gebrüder Weiss nettó 2,47 milliárd eurós forgalommal zárta a 2023-as üzleti évet (2022: 3 milliárd euró), gazdálkodásában a megelőző két év koronavírus okozta hatásai már nem voltak érezhetők. A légi és tengeri szállítmányozási ágazat nettó 774 millió eurós forgalma megfelel a korábbi szintnek. Ebben az ágazatban a hajózási és légitársaságok magasabb szállítási költségei miatt a Gebrüder Weiss 1,27 milliárd eurót termelt a múlt évben, míg a közúti szállítmányozási és logisztikai ágazat forgalma a csökkenő energia- és üzemanyagárak ellenére stabilan 1,45 milliárd euró volt (2022: 1,48 milliárd euró). A sajáttőke aránya 63 százalékra nőtt (2022: 60 százalék), ami a vállalatot válságállóvá és stabil munkaadóvá teszi – áll a március 19-én kiadott közleményben.

Wolfram Senger-Weiss, a Gebrüder Weiss igazgatótanácsának elnöke (forrás: Gebrüder Weiss / Ohligschläger)– A csekélyebb konjunktúra ellenére sikerült első osztályú szolgáltatással hozzájárulnunk ügyfeleink sikereihez globális értékesítési piacaikon. Új telephelyekkel növeltük a Gebrüder Weiss jelenlétét az Egyesült Államokban, valamint Németországban. A geopolitikai konfliktusok és a világszerte csökkent gazdasági teljesítmény negatívan hatott az értékesítésre és a szállított mennyiségekre egyaránt, stabil pénzügyi helyzetünknek köszönhetően 2023-ban mégis átfogó beruházási programot tudtunk végrehajtani a telephelyek és szolgáltatások bővítésére – mondta Wolfram Senger-Weiss, a Gebrüder Weiss igazgatótanácsának elnöke. Számos, a koronavírus-járvány miatt elhalasztott projekt megvalósítására 2023-ban került sor. 

Stabil gazdálkodás Magyarországon
A magyarországi leányvállalat, a Gebrüder Weiss Kft. árbevétele 2023-ban stabilan 30,6 milliárd forint (előzetes adat) volt (2022: 34,1 milliárd forint). 2023-ban befejeződött a GW Kft. 6 egyenrangú, önálló menedzsmenttel és döntési jogkörrel rendelkező magyarországi telephelyhálózatának kiépítése, amelyben Dunaharaszti mellett Győrben, Zalaegerszegen, Pécsett, továbbá a szegedi, polgári telephelyek megnyitása után immár országosan, 440 fő alkalmazotti létszámmal biztosítja azonosan magas színvonalon és minőségi mutatók mellett teljes szolgáltatási palettáját. 

Beruházások – magyarországi logisztikai terminál bővítése
A Gebrüder Weiss a 187 millió eurós rekordösszegű beruházással tovább bővítette hálózatát a német és az amerikai piacon, valamint Délkelet-Európában, továbbá ügyfélprojektekbe és a fenntartható energiatermelésbe is befektetett. A beruházási projektek közé tartozott továbbá egy második bukaresti telephely, valamint a magyarországi logisztikai terminál bővítése. Az akvizíciók eredményeként a világszerte 180 telephelyen foglalkoztatott munkatársak száma 8600-ra emelkedett (2022: 8400). A Gebrüder Weiss a hálózat bővítésével egyidejűleg befektetett a szállítási lánc felügyeletének digitalizálásába is, aminek eredményeként a myGW ügyfélportál készletelemzési funkciókkal bővült. A myGW továbbá átláthatóvá teszi a teljes szállítási láncot: központi információs és kommunikációs platformként szolgál az ügyfelek számára a globális szállítmányokat érintő valamennyi kérdésükkel kapcsolatban.

A megújuló energiaforrások bővítése 
A vállalat előrelépett üzleti tevékenységeinek szén-dioxid-mentesítésében, villamosenergia-szükségletének háromnegyedét Németországban, Ausztriában és Svájcban már saját előállítású napenergiából fedezi, továbbá 2023-ban kilenc további napelemrendszert helyezett üzembe. Az összesen 27 napelemrendszer 5850 megawattóra villamosenergiát termelt, 2750 tonnára duplázva a megspórolt CO2-kibocsátás mennyiségét. 

Milliárdos nagyságrendű befektetés elektromos flottába Magyarországon
A vállalat 2030-ra klímasemlegessé céljai megvalósítása érdekében elektromos járművekkel szállítja az online rendelt árukat a végfelhasználóknak Ausztriában, Magyarországon, Horvátországban és Romániában. A magyar Gebrüder Weiss Kft. tovább erősítette a zöld logisztika és fenntarthatóság melletti elkötelezettségét 2023-ban: 20 elektromos meghajtású teherautót állított forgalomba, amelyek Budapesten és négy nagyvárosban károsanyag kibocsátás nélkül kézbesítik házhoz a küldeményeket. 
A Gebrüder Weiss 2024 második felétől enyhe gazdasági fellendülésre és ezáltal ismét növekvő forgalomra számít.
– Most válik előnyünkre a globális jelenlét, és megfelelő helyi logisztikai szolgáltatásokkal gyorsan le tudjuk követni az egyes régiók gazdasági fejlődését – mondta Wolfram Senger-Weiss.

Supply Chain Monitor