Környezettudatos működést segítő rekeszekre vált a SPAR Magyarország

2024. január 29. Logisztika | FMCG

Új típusú, többször használatos szállítórekeszeket vezet be 2024-ben a zöldség-gyümölcs osztályain a SPAR Magyarország. Az összecsukható, újrahasznosítható, könnyen tisztítható, strapabíró rekeszek valamennyi SPAR üzletben megjelennek az év folyamán – áll a cég január 29-én kiadott közleményében. 

– A SPAR Magyarország számára stratégiai kérdés a környezeti fenntarthatóság elérése. Fontos célunk, hogy csökkentsük a hulladéktermelést, segítsük a keletkezésének megelőzését, valamint növeljük az újrahasznosítás mértékét. 2023-ban is számos olyan intézkedést hoztunk, amelyek ezeket a célokat szolgálják. Többek között döntöttünk arról, hogy kevesebb műanyagot használunk egyes termékek csomagolásánál, emellett jelentős mennyiségű műanyagfóliát takarítunk meg azzal, hogy többször használatos rolli-ponyvával fedjük le a szállítmányok egy részét. Új, digitális megoldásainkkal pedig a papíralapú adminisztrációt sikerült nagyban csökkentenünk. Az idei év egyik fontos lépése ezen a téren, hogy a SPAR-hálózatban egységesen bevezetjük azokat az új tárolórekeszeket, amelyek nemcsak az élelmiszerbiztonság területén erősítenek minket, hanem a környezettudatos működésünket is segítik – hangsúlyozta Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője.
 
Az új rekeszekkel a bolti megjelenés egységesebb, esztétikusabb lesz. Ezen felül a magas élelmiszerbiztonsági feltételeknek megfelelő, többször használatos tárolórekeszeknek több más előnye is van. Egyrészt a jövőben lényegesen kevesebb karton, műanyag és fa úgynevezett egyutas rekeszre lesz szükség. Az új rekeszek strapabíróak és összecsukhatók, ezáltal a szállítás során jelentős költségmegtakarítás érhető el. Másrészt könnyen tisztíthatók, és a logisztikai folyamatok során kisebb az áru sérülésének lehetősége, ami a zöldségek és gyümölcsök esetében kiemelten fontos szempont. A rekeszek újrahasznosíthatók, sérülés esetén pedig a gyártó teljes egészében újra fel tudja használni ezeket alapanyagként.

A SPAR Magyarország 2023 szeptembere óta teszteli az új rekeszeket, a tapasztalatok igen kedvezőek a használatukkal kapcsolatban. A tervek szerint az év végére a vállalat valamennyi üzletében – ahol annak használata indokolt – megtalálható lesz majd az új rendszer. 

SCM