Alapkőletétel Miskolcon

2020. február 24. Beruházás | Autóipar

Az SEG Automotive magyar leányvállalata február 21-én letette új telephelyének alapkövét és stratégiai partnerségi megállapodást írt alá a kormánnyal. 

A globális autóipar történelmének legnagyobb átalakulásán megy át. Ezzel egyidejűleg egy globális gazdasági visszaesés közepén vagyunk. Ez mind az autógyártók, mind a beszállítóik számára nehézkessé teszi, hogy a jövőbeni átalakulásukhoz szükséges technológiai beruházásaikat finanszírozzák.  Ennek ellenére az SEG Automotive szilárdan hisz a hosszú távú növekedésben Magyarországon. Ezt támasztja alá a stratégiai együttműködési megállapodás, melyet február 21-én írtak alá Magyarország kormányával, valamint a magyar vállalat új gyárépítésének kezdete a régióban.    

Peter Sokol, az SEG Automotive vezérigazgatója elmondta: az új gyártócsarnok a modern logisztikai központ közvetlen szomszédságában a vállalt fenntartható és folytatólagos növekedés alapja. Az új gyár a rendkívül rugalmas és a lean gyártási folyamataival még tovább fogja növelni a magyarországi telephely jelentőségét a vállalatcsoporton belül. Technológiai vezetőként támogatni fogja az SEG Automotive globális autóipari beszállító piaci helyzetének további erősítését ezen az erős versennyel jellemzett piacon. 

– Itt Miskolcon olyan termékeket gyártunk, amelyek rugalmasan alkalmazhatóak, melyeknek azonnali pozitív hatása van a CO2-kibocsátásra, beleértve ebbe az üzemanyag-megtakarító start-stop önindítókat és nagy hatásfokú generátorokat mind a személyautók, mind a teherautók számára. Ez nemcsak segít a vevőinknek elérni a CO2-kibocsátási céljaikat, de védik a környezet is: termékeink, melyeket 2019-ben Miskolcon gyártottunk, több mint 4 milliárd liter üzemanyagot és közel 10 millió tonna CO2-t fognak élettartamuk alatt megtakarítani – hangsúlyozta a vezérigazgató. 

– Az új gyártócsarnokunkban számos Ipar 4.0 megoldást tervezünk bevezetni, digitalizálunk, automatizálunk, újabb robotokat hozunk a termelésbe, melyek optimalizálni fogják a folyamatainkat. A teljes gyártó-, fejlesztő és raktárterületünk 45 000 m2 lesz – beleértve a már meglévő logisztikai központunk területét is –, és ez lehetővé teszi számunkra a további növekedést.  A régi telephelyről a logisztikai központunk mellé történő költözés további megtakarításokat jelent. Megszüntetünk napi 40 kört, melyet teherautóinkkal teszünk meg a logisztikai központ és a gyár között – ez éves szinten több mint 14 000 kört jelent, mellyel megtakarítunk közel 100 000 km-t, 30 000 liter üzemanyagot, 12 millió forintot és 70 tonnával csökkentjük a CO2-kibocsátást. Már egy éve elkezdtük a tervezést. A költözés maga – amely több mint 30 gyártóterület átköltöztetését jelenti, és amivel nem zavarhatjuk meg vevőink számára a folyamatos kiszállítást – szintén hónapokig fog tartani.  Az új gyár teljes kapacitással 2021. július végére fog működni – mondta Szabó-Lukovszki Béla, a S.E.G.A. Hungary műszaki ügyvezető igazgatója. 

– A stratégiai együttműködési megállapodás aláírása Magyarország kormányával azt mutatja, hogy szerepünk mind a térségben, mind pedig az SEG vállalatcsoporton belül stratégiai jelentőségű – tette hozzá Uwe Mang gazdasági ügyvezető igazgató. 

A rendezvényen Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter is beszédet mondott, illetve aláírta a stratégiai megállapodást. A felek Bodnár Krisztiánnal, Szirmabesenyő polgármesterével közösen az esemény végén elhelyezték az időkapszulát, és az új telephely alapkövét. 

(SCM)