HANNOVER MESSE 2020

2020. február 15. Egyéb | Egyéb szektorok

Az idei évben április 20. és 24. között megrendezendő Hannoveri Vásár fő tematikája négy megatrend köré összpontosul.

Az ipar világszerte a technológiai változások, valamint a gazdasági és politikai bizonytalanságok kettős kihívásaival küzd. A HANNOVER MESSE 2020 központi témája az ipar átalakulása. Az idei tematika középpontjában az innovatív technológiák, a folyamatosan növekvő és egyre könnyebben elérhető adatmennyiségek, valamint a klímavédelem iránti fokozott tudatosság állnak.

Négy alapvető trend van erős hatással a világra: a digitalizáció, az individualizáció, az éghajlatvédelem és a demográfiai változások. Az iparnak hatalmas tervezési feladatokat kell megoldani. A jelenlegi gazdasági és politikai klíma további kihívásokat vet fel, amelyek egyre nehezebbé teszik a megbízható partneri viszonyok fenntartását. A Hannoveri Vásár előremutató trendet rajzol a globális ipar számára.

– Az életmód, a gyártási technológiák, valamint maga a munka rendkívül gyors változásokon megy keresztül. A vezető pozícióban az ipar áll, melynek legfontosabb feladata, hogy megragadja a kormánykereket és irányítsa az átalakulást. A Hannoveri Vásár 2020 szakmai kiállításon résztvevő mintegy 5500 kiállító cég megmutatja, hogy ez az átalakulás miként lehet pozitív, miként gyorsítható fel a növekedés és a fejlődés – mondta Dr. Jochen Köckler, a Deutsche Messe vezérigazgatója.  

Az adatok jelentik a hatékonyság forrását és a gépi tanulás előfeltételét

A mai világban a növekedés az adatokra épül, a digitalizációnak köszönhetően az ipari termelési folyamatok során generált adatok mennyisége pedig exponenciálisan emelkedik. De gyarapodik adatértelmezési képességünk is, illetve megtanuljuk azt is, hogyan lehet azt a saját hasznunkra fordítani.

Ma az ipari technológiai megoldások minden korábbinál intenzívebben kapcsolódnak egymáshoz. A gépek és rendszerek automatikusan kommunikálnak és osztanak meg információkat egymással, miközben szoftverek kezelik a dokumentumokat, ellenőrzik a folyamatokat és a szimulációkat. Az adatok jelentőségének forradalmi változása irányítja a hatékonyságot, és egyben előfeltétele a gépi tanulásnak, valamint a mesterséges intelligenciának.

– A Hannoveri Vásáron megmutatjuk: a gépek, a gyártási és intralogisztikai folyamatok miként vihetők át a digitális világba. Ha valaki nem vesz részt ebben a folyamatban, akkor előbb vagy utóbb, de lemarad a versenytársaitól – mondta a vezérigazgató. Ehhez igazodóan a Hannoveri Vásár olyan nagyvállalatok, mint az Amazon Web Services, a Cisco, a Google, a HUAWEI, az IBM, az Intel, a Kaspersky, a Microsoft, a SAP, a Siemens PLM és a Software AG rugalmas gyártási megoldásait, B2B ipari platformjait és szoftvermegoldásait mutatja be.

5G az ipar számára

Az idei évben a Hannoveri Vásárra visszatér a tavaly bemutatott 5G kísérleti platformja, más néven 5G „testbed”. A hálózati berendezések gyártói, illetve a szolgáltatók, valamint a felhasználók a platformot használva tudják bemutatni, illetve kipróbálni az új mobiltechnológiai szabvány által nyújtott szolgáltatásokat.

– A technológia azon képessége, hogy valós időben, hatalmas mennyiségű információt tud kezelni a legmagasabb biztonsági követelmények mellett, alapvető fontosságú az ipar digitális integrációja számára. Ennek bemutatására a 3-as és a 21-es számú kiállítócsarnokban működő 5G hálózatot építünk ki – mondta Dr. Jochen Köckler. Ezekben a csarnokokban számos különböző alkalmazás működik majd 5G hálózaton keresztül. A világon sehol máshol nem találkozhat az ember egy fedél alatt olyan sokféle, valós időben, 5G hálózaton működő szolgáltatással, mint az idei Hannoveri Vásáron.

A termelés és a logisztika konvergenciája

Ma már a digitalizáció irányítja az intralogisztika legkülönbözőbb területeinek fejlődését. Ez magában foglalja az automata raktárakat, ahol a folyamatokat szoftverek irányítják, önvezető járműrendszerek járják a raktárteret a nap 24 órájában, és szállítják az anyagokat, illetve termékeket a megfelelő helyre, a megfelelő időben és a megfelelő mennyiségben. A fejlődés egy másik fontos aspektusa, hogy a termelés és a logisztika egyre inkább összeolvad, és ennek eredményeként a gyártási folyamat hatékonyabb, rugalmasabb, valamint költséghatékonyabb lesz. A Hannoveri Vásár idén a legkiemelkedőbb logisztikai és intralogisztikai megoldásokat ismertetve mutatja be ezt a folyamatot.

Út a karbonsemleges termelés felé

Az ipari termelés energiaigényes. Ezért már hosszú évek óta az erőforrás- és energiahatékonyság, valamint a karbonsemlegesség került az ipari gyártók figyelmének középpontjába. A társadalomban jelenleg zajló éghajlati vita hozzájárul ahhoz, hogy további lendületet adjon a fenntartható fejlett technológiák és a karbonsemleges üzleti modellek fejlesztésének. Bármilyen formában is működnek ezek a technológiák és üzleti modellek – legyen az intelligens energiamegoldás, körforgásos gazdasági modellek vagy könnyített design – az erőforrás-megtakarítás, az energiahatékonyság és a folyamatok optimalizálása terén elért nyereség több, mint pusztán az éghajlatváltozás elleni küzdelem, üzleti szempontból is jó befektetésnek bizonyulnak. Ezért a Hannoveri Vásár 2020 egyik legfontosabb üzenete, hogy az éghajlatvédelem és az előremutató iparpolitika ugyanannak az érmének a két elválaszthatatlan oldala.

Átalakuló energia: a hidrogén, mint az ipari fejlődés motorja

A hidrogén- és üzemanyagcellás technológiák mind az infrastruktúra, mind az ipari alkalmazások terén egyre nagyobb teret nyernek, és növekszik felhasználási arányuk az alternatív energiamixen belül is.

A Hannoveri Vásáron már évek óta vezető szerepet tölt be a nemzetközi „Hidrogén + Üzemanyagcella Európa” bemutató a hidrogéntechnológia fejlesztése terén. Az idei évben minden korábbinál nagyobb számú, több mint 200 vállalat nevezett a kiállításra a világ legkülönbözőbb részeiről. A látogatók átfogó képet kapnak az energiatermelés és -felhasználás, a szállítás és a mobilitás, valamint az épületrendszerek, a gyártás, a közlekedés és az energiaszektor közötti kapcsolatokról.

Az E-mobilitás és a hozzá kapcsolódó technológiák szintén hangsúlyosan jelennek meg idén, Hannoverben: a kiállítók a szállítási rendszerektől és a töltési technológiáktól kezdve a villamosenergia-hálózat infrastruktúráján keresztül egészen az energiatároló technológiákig számos megoldást bemutatnak.

Ifjú titánok: a startupok alapjaiban forgatják fel az ipart

A digitalizáció jelentős hatása, hogy a kisebb vállalkozások számára megnyitotta az utat olyan megoldások alkalmazása előtt, amelyek korábban a nagyvállalatok privilégiuma volt. A startupok ma meglepő ötleteik révén képesek a méretüknél sokkal jelentősebb fejlesztésekbe fogni, s ezzel valódi nyomot hagynak maguk mögött.

A világ legkülönbözőbb tájairól induló startupok valódi kihívásokat jelentenek versenytársaik számára, és az ipar átalakulásához a legkülönbözőbb formában járulnak hozzá, legyen az mesterséges intelligencia alapú szoftver, virtuális valóság alkalmazás, szenzortechnológia, „okos” anyag vagy intelligens energiamegoldások.

De nemcsak az ifjú titánok mutatnak be úttörő megoldásokat a Hannoveri Vásáron. A kiállításon látható lesz Indonézia lenyűgöző elképzelése a jövőről. A Hannoveri Vásár hivatalos 2020. évi partnere határozott léptekkel halad az Ipar 4.0 megvalósítása felé.

Hannoveri Vásár

A Hannoveri Vásár a világ vezető ipartechnológiai kiállítása, melynek idei évi fő témája az „Ipari átalakulás”. A 2020-as szakkiállítás reflektorfénybe helyezi a legújabb trendeket és témákat, mint például az Ipar 4.0, a mesterséges intelligencia (AI), az 5G és az intelligens logisztika. Idén olyan kategóriák jelennek meg a kiállításon, mint a „Jövő laboratóriuma”, „Automatizálás, mozgatás és meghajtók”, „Digitális ökoszisztémák”, „Energiamegoldások”, „Logisztika”, valamint „Mérnökileg tervezett alkatrészek és megoldások”. A vásár ideje alatt több mint 80 konferenciát és fórumot is szerveznek. A Hannoveri Vásár 2020 április 20. és 24. között kerül megrendezésre a németországi Hannoverben, a hivatalos partner Indonézia részvételével.

(SCM)