A Volkswagen csoport 60 milliárd eurót fordít az elektromobilitásra és a digitalizációra

2019. november 18. Gyártás | Autóipar

A Volkswagen csoport (VW) 60 milliárd eurót (20 000 milliárd forint) fordít az elektromobilitásra és a digitalizáció területére a következő öt évben, erről november 15-én döntött a német járműgyártó társaság felügyelőbizottsága.

Közleményük szerint a két területre szánt összeg a 2020-2024-es időszakban tervezett valamennyi beruházási és kutatás-fejlesztési kiadás 40%-át teszi ki.

A társaság korábban jóval kisebb hangsúlyt fektetett az elektromobilitásra és a digitalizációra. Az előző ötéves tervezési szakaszban – amelyben a 2019 és 2023 közötti időszakra készítettek terveket – még azzal számoltak, hogy 44 milliárd eurót összpontosítanak erre a két területre, ami valamennyi beruházási és kutatás-fejlesztési kiadás 30%-át jelenti.

A frissített tervben előirányzott 60 milliárd euró nagyobbik része, 33 milliárd euró az elektromobilitás területére jut. A program részeként a csoport tisztán elektromos meghajtású modelljeinek gyártására állítanak át a zwickaui után négy további németországi üzemet – Emden, Hannover, Zuffenhausen és Drezda  –, valamint a csehországi Mlada Boleslav, az amerikai Chattanogga és a kínai Fosan városában és az ugyancsak kínai Sanghaj térségében fekvő Antingban működő üzemet.

Az összeg másik részét, 27 milliárd eurót a digitalizációra és az úgynevezett hibridizációra, belsőégésű és elektromos motorral egyaránt rendelkező modellek fejlesztésére fordítják.

Zwickauban november elején kezdték meg az első teljesen elektromos Volkswagen személyautó, az ID.3 sorozatgyártását. A felügyelőbizottság november 15-i ülésén szintén frissített, a következő 10 évre kitekintő modellfejlesztési terv szerint 2029-ig 75 tisztán elektromos meghajtású és 60 hibrid modellt vezetnek be. A tervhez tartozó előrejelzés szerint az eladott elektromos kocsik száma 2029-re eléri a 26 milliót, a hibrideké pedig megközelíti a 6 milliót.

A VW a világ vezető járműgyártó csoportja. A csoporthoz a névadó Volkswagen és a Porsche mellett az Audi, a Bentley, a Bugatti, a Lamborghini, a Seat és a Skoda, valamint a Ducati sportmotorkerékpár tartozik, és saját márkájú haszonjárművei mellett a Scania és a MAN tehergépjárműveket is a Volkswagen gyártja.

(MTI)