Háromszorosára bővíti kapacitását a Zalaco Zrt.

2019. április 30. Beruházás | FMCG

Eddigi sütőipari kapacitását megháromszorozva, több mint 4 milliárd forintból épít új üzemcsarnokot Zalaegerszegen a Zalaco Zrt.

Az április 29-én tartott bokrétaünnepen Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára azt mondta: Magyarországon ma közel 1100 sütőipari vállalkozás több mint 16 000 embert foglalkoztat és évente 160 milliárd forint összbevételt termel. A cégek mindössze 5,7%-a tartozik a közepes vagy nagyvállalatok közé. A Zalaco a 3 nagyvállalat egyike, amelynek kapacitásbővítése a hazai sütőipar sikertörténete. Hozzátette, hogy a kormány egyik célja a magyar vállalkozások közvetett vagy közvetlen támogatása, amelyek révén új munkahelyek is létrejönnek. A zalaegerszegi beruházással 2020-ig további 150 új dolgozót alkalmaznak majd. Jelezte, hogy a sütőipar 160 milliárd forintos éves bevétele 5 év alatt 10%-ot bővült, eredményessége pedig megduplázódott, ami az ágazatban jellemző alacsony bérek növekedését is lehetővé tette.

Zsigó Róbert kitért arra is, hogy a sütőiparban jelentős a verseny és a táplálkozási igények változását követve folyamatosan bővül a választék. Ez is indokolta, hogy 2017-ben új sütőipari szabályozás lépett életbe, aminek eredményeként a magyar vásárlók jobb minőségű termékekhez juthatnak hozzá.

A Zalaco Zrt. Zalaegerszeg és Zala megye egyik meghatározó cégeként 69 éve működik, 2001 óta családi tulajdonban. Alig néhány éve, 2014-ben 1,3 milliárd forintos beruházással hozták létre a zalaegerszegi északi ipari parkban az új üzemcsarnokukat, amelyet most – 836 millió forintos kormányzati támogatás felhasználásával – több mint 4 milliárd forintból bővítenek új épülettel.

Berta László, a Zalaco vezérigazgatója azzal jellemezte a beruházást, hogy az új, 6000 négyzetméteres csarnok kétszer akkora, mint a korábbi épület, a kapacitás viszont megháromszorozódik. A néhány évvel ezelőtti fejlesztésük után már két évvel elérték a jelenlegi kapacitásuk csúcsát, ezért az új üzemben, már a közeljövőbeli bővítésként, további gyártósor elhelyezésére is lehetőség lesz.

Az első lépcsőben fagyasztott pogácsát állítanak elő, mert erre az igény 70%-kal nagyobb, mint néhány éve volt, a bővítéssel pedig az eddig csak szerény exportot is növelni tudják Ausztriába, Szlovákiába, Horvátországba és Szerbiába.

Az összesen közel 1000 embert foglalkoztató cég a Dunántúl szinte teljes területén jelen van üzleteivel, Pest megyét és a fővárost kivéve. Az új üzemcsarnokban ősszel kezdődik a próbaüzem, majd várhatóan az év végén indul el a termelés.

(MTI)