Letették a Katolikus Karitász székesfehérvári logisztikai központjának alapkövét

2019. április 8. Beruházás | Egyéb szektorok

Letették a Katolikus Karitász székesfehérvári logisztikai központjának alapkövét április 8-án, az Alba Ipari Zónában épülő 890 négyzetméteres csarnokból a segélyszervezet a nyugati országrészt fogja ellátni.

Spányi Antal megyés püspök, a Katolikus Karitász elnöke elmondta, hogy a szervezet EFOP-pályázaton 650 millió forintot nyert, amelyből a székesfehérvári mellett Felsőzsolcán építenek egy másik logisztikai központot, illetve Pécsen a regionális feladatellátást segítő koordinációs, képzési és önkéntes központot alakítanak ki már meglévő épületek felújításával és berendezésével.

Hangsúlyozta, a projekt megvalósításával a Katolikus Karitász több célt tűzött ki maga elé: a humanitárius tevékenység mellett a katasztrófa- és vészhelyzetkezelés ellátási hatékonyságának és színvonalának növelését, valamint a tevékenységükkel elért célcsoport bővülését.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára közölte, hogy a kormány a segélyszervezeteknek mintegy 4,5 milliárd forint támogatást biztosít. A 6 nagy karitatív szervezet 650-650, míg a 3 kisebb 200-200 millió forintos támogatásból fejleszt, ezzel az ország 35 településén, 40 helyszínen valósulnak meg beruházások.

Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, hogy a város egyik ipari parkjában a sok közepes magyar vállalkozás mellett jól megfér majd egy szociális tevékenységet folytató civil szervezethez kapcsolódó logisztikai központ. Rámutatott arra az összefüggésre is, hogy a cégek által befizetett helyi adókból tudta a város 21 millió forinttal támogatni a Katolikus Karitászt a földterület megvásárlásában.

A projektet Forgács József szakmai vezető mutatta be: a csaknem 3000 négyzetméteres telken megépülő 890 négyzetméteres csarnokban mintegy 800 négyzetméternyi lesz a raktározási terület. Megjegyezte, ekkora területen egyidejűleg képesek lesznek 250 tonna élelmiszert tárolni vagy 250-300 tonna építőanyagot elhelyezni.

(MTI)