Távol-Keleten terjeszkedik az autógyártó

2018. október 11. Beruházás | Autóipar

Újabb fejezetet nyit a BMW eddig is sikeres kínai üzleti fejlesztéseiben – olvasható a bajor cég honlapján október 11-én megjelent közleményben.

A dokumentum szerint a német autógyár BMW Brilliance Automotive (BBA) nevű leányvállalata hosszú távú szerződésének kiterjesztésével és újabb beruházásokkal tovább növeli termelési kapacitását a távol-keleti országban, amivel szeretné tovább erősíteni piaci jelenlétét a világ leggyorsabban növekvő autópiacán.

A BBA tizenötödik születésnapján a BMW-csoport – karöltve a Brilliance China Automotive Holdings Ltd.-vel – bejelentette, hogy a közös vállalkozási szerződés kiterjesztésével tovább szeretnék mélyíteni a már eddig is sikeres együttműködést a két vállalat között. A meghosszabbított együttműködés újabb 22 éves közös munkát jelent 2018 és 2040 között. Azt is bejelentették, hogy a BMW-csoport 50%-ról 75%-ra emeli tulajdonrészét a BBA-ban, illetve hogy a két partner október 11-én alá is írta az erről szóló megállapodást. Ez a tranzakció az érintett hatóságok jóváhagyásának és a részvényesi közgyűlés hozzájárulásának függvénye.

A közös vállalat egyúttal azt is bejelentette, hogy az elkövetkező években több, mint 3 milliárd eurót fordítanak egy új üzem építésére, illetve a meglévő Senjang tartományban található gyáregység korszerűsítésére. Tiexiben a meglévő üzem bővítésével megduplázzák a termelést, a szomszédos Dadongban pedig, bár nem növekszik az üzem kapacitása, az üzemet alkalmassá teszik arra, hogy a BMW jövőben kifejlesztendő modelljeit is gyártsák ott, ezzel is erősítve a bajor gyár piaci jelenlétét a régióban.

(SCM)