Vény nélküli gyógyszerekre koncentrál a vezető gyógyszergyár

2018. augusztus 13. Gazdaság | Gyógyszeripar

A világ egyik vezető generikus gyógyszergyártó cége, az ír Perrigo licence-szerződést kötött a Merck & Co, Inc. egyik leányvállalatával a vény nélkül kapható Nasonex orrspray amerikai forgalmazása ügyében – olvasható a cég honlapján augusztus 9-én megjelent közleményben.

Az egyezmény értelmében a Perrigo az Egyesült Államokban kizárólagos joggal értékesítheti majd a terméket – a Nasonex jelenleg nem kapható recept nélkül –, ha megszerzi a szükséges hatósági jóváhagyásokat. A licence-szerződés pénzügyi részletei egyelőre nem ismertek.

– A Merck-kel való együttműködés révén nőhet a recept nélkül árulható gyógyszerek értékesítése, miközben az amerikai piacon tovább javulhatnak a hosszú távú üzleti kilátásaink – jelentette ki Uwe Roehrhoff, a Perrigo elnök-vezérigazgatója. – Ez az első ilyen típusú terméklicence-szerződésünk. Azon dolgozunk, hogy ezt a fontos terméket minél hamarabb – a szokásos 5 éves átállásnál gyorsabban – elérhetővé tegyük a fogyasztók számára – tette hozzá Jeff Needham, a Perrigo ügyvezető alelnöke.

A Perrigonál egyébként épp egy nagy átalakulás vette kezdetét. Ennek keretében elkülönítik az utóbbi időben egyre rosszabb eladási mutatókat hozó vényköteles generikus gyógyszergyártást, és inkább a lakossági egészségvédelmi termékekre koncentrálnak. Ez utóbbi részleg vitaminokat, megfázás elleni gyógyszereket és testápoló termékeket állít elő. A Perrigo állítása szerint a vényköteles gyógyszer- üzletág leválasztása 2019 második felére fejeződhet be.

(SCM)