Újabb modellt fog gyártani az amerikai Ford dél-romániai üzemében

2018. május 23. Beruházás | Autóipar

Az Ecosport mellett újabb járműmodellt fog gyártani az amerikai Ford dél-romániai, craiovai üzemében egy 200 millió eurós beruházás révén – jelentette be május 22-én az amerikai gyártó.

Közölték, hogy további 1500 dolgozót vesznek fel, így az alkalmazottak száma 4400-ról mintegy 5900-ra fog emelkedni, és elindítják a harmadik műszakot is. Nem közölték, hogy melyik lesz az új modell, és azt sem, hogy mikor kezdik el a gyártását. A Ford jelenleg az Ecosport kisméretű hobbiterepjárót és az 1.0 literes EcoBoost motort gyártja a craiovai üzemben.

Steven Armstrong, a Ford Európa, Közel-Kelet és Afrika elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a befektetés megalapozza az Európában gyártott új modellek kínálatának bővítését és a craiovai üzem átalakításának folytatását. 

A május 22-én bejelentett 200 millió euróval együtt a Ford 2008 óta  1,5 milliárd eurót fektetett be romániai gyártási tevékenységébe. Nemrég korszerűsítették a craiovai üzemet, ahol több mint 550 robotot állítottak munkába, magasabb szintre emelve ezzel a fényező, az összeszerelő és a présüzemben folyó munka minőségét, hatékonyságát.

A Ford bízik a bukaresti kormány ígéretében, hogy az állam tovább javítja az infrastruktúrát és a logisztikai körülményeket, amelyek rendkívül fontosak a Ford romániai versenyképes működéséhez. Ezen a téren bármilyen késedelem jelentősen korlátozná a Ford és beszállítói azon törekvéseit, hogy az eddiginél nagyobb mennyiségű járművet és jármű-részegységet szállítsanak – olvasható a közleményben. A Ford azt kérte a kormánytól, hogy minél előbb épüljenek meg azok az autópálya-szakaszok, amelyek a dél-romániai várost becsatlakoztatják az európai gyorsforgalmi úthálózatba.

A Ford a második legnagyobb gyártó Romániában a francia Renault tulajdonában levő Dacia után. Az idén az első négy hónapban 45 319 járművet, 148%-kal többet gyártottak az előző év azonos időszakához mérten. Tavaly egész évben 49 771 járművet állítottak elő, 28%-kal többet, mint 2016-ban.

(MTI)