Lakásfűtés falfestékkel

2018. május 11. Gyártás | Egyéb szektorok

Forradalmasíthatja a lakásfelújítást és -fűtést a következő évtizedekben az a speciális falfesték, amelynek fejlesztésébe kezdett a Poli-Farbe Vegyipari Kft. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyik tanszékének szakember gárdája. A fűtőfesték csökkenti az otthonok ökológiai lábnyomát, és alkalmas a lakások, házak energiatakarékos felmelegítésére – áll a társaság május 9-én kiadott közleményében.

Egy új termékinnováció, az úgynevezett fűtőfesték prototípusának megalkotására kötött együttműködési megállapodást a Poli-Farbe Vegyipari Kft. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Villamosmérnöki és Informatikai Karának Távközlési és Médiainformatikai Tanszéke. A speciális falfesték elektromos fogyasztónak minősül, olyan rendszer, amely áramforrásból, szabályozó rendszerből és elektromos vezetőképességgel rendelkező adalékokat tartalmazó festékből áll. A termék a tervek szerint minden háztartásban kiépíthető lesz, de azt csak erre képzett, külön engedéllyel rendelkező szakember tudja majd telepíteni. A fűtőfesték idő- és hőveszteség nélkül, közvetlenül melegíti a kijelölt területet: kerülbelül 6 m2-es felülettel egy 60-70 m2-es területű lakást fel lehet fűteni, 300-350 watt/m2 teljesítmény mellett. Legfőbb előnye, hogy jelentősen csökkenthető használatával otthonunk ökológiai lábnyoma, ráadásul sokkal költséghatékonyabb a kiépítése, mint a hagyományos fűtési rendszereknek, és az elektronika, illetve a festék nem szervesen kapcsolódnak egymáshoz, így külön-külön is cserélhetők, azaz költözéskor vagy a szoba átrendezésekor hatékonyan áttelepíthető.

A 30 milliárdosra becsült magyar dekorfesték-piac mintegy 75%-án három nagy festékgyártó vállalat osztozik, ezek közül kizárólag a 26 éve alapított Poli-Farbe Vegyipari Kft. hazai tulajdonú. A cég folyamatosan bővíti portfólióját magyar vegyipari szakemberek segítségével, ezen felül nagy gondot fordít saját laboratóriumának és gyártógépeinek fejlesztésére is.

A bócsai vállalat 2017-ben 11,04 milliárd forintos nettó árbevételt ért el, szemben a 2016-os 10,232 milliárddal. A Bács-Kiskun megyei vállalat jelenleg 271 embert foglalkoztat. A Poli-Farbe a tavalyi üzleti évben 44,555 tonna terméket gyártott a magyar és az európai piacra. A dinamikus fejlődésben tavaly is kulcsszerep jutott a diszperziós beltéri fehér falfestékeknek, amelyek értékesítése folyamatosan növekszik. A Poli-Farbe forgalmának mintegy 20%-át teszik ki a homlokzati hőszigeteléssel összefüggő termékek.

(SCM)