Milliárdos beruházás Tamásiban

2018. március 8. Beruházás | Autóipar

Autóalkatrész-gyártó kisvállalkozások összefogásával valósult meg az a technológiai fejlesztés Tamásiban, amelynek eredményeként az egymással beszállítói viszonyban lévő metalPRO Hungary Kft. és az FHL Björn Hungary Kft. egyaránt jelentősen növeli kapacitását és dolgozói létszámát – olvasható a két kisvállalkozás március 7-én kiadott közleményében.

Ünnepélyes szalagátvágás a metalPRO Hungary Kft. és az FHL Björn Hungary Kft. gyárátadásán (Fotó: metalPRO Hungary Kft.)

Összesen 2,5 milliárd forint értékű, uniós támogatással megvalósított fejlesztések eredményeként 2 új gyártócsarnok épült Tamási északi iparterületén. A két vállalkozás számos nagyteljesítményű fémmegmunkáló gépet: darabológépeket, mérőeszközöket, forrasztóállomásokat, targoncákat, termelésirányítási rendszert szereznek be, és autóipari minőségirányítási rendszert is bevezetnek. A projektek kutatás-fejlesztési tevékenységei révén olyan új forrasztási folyamat is létrejön, amely eddig sehol sem létezett, illetve új tudományos eredmények megszületése is várható. A mostani kapacitásbővítés fontos hozadéka, hogy a fejlesztések révén egyúttal nagy lépést tehetnek az Ipar 4.0 technológia bevezetése felé is.

Az eszközök beszerzésével rendkívül modern és hatékony gyártósorok valósulnak meg, aminek eredményeként a két vállalat képessé válik az autóipari alkatrészekkel szemben támasztott rendkívül szigorú követelményrendszereknek is megfelelni, és olyan technológiai újításokat vezethetnek be, amelyekkel jelentősen erősítik a versenyképességüket a piacon.

– A kutatás-fejlesztési projekt keretében a forrasztási technológiát tervezzük megújítani. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem részvételével történő alapkutatás célja a hibás termékek számának csökkentése – emelte ki az egyik legfontosabb fejlesztést Nagy Imre, a két magyar magánszemély által 1996-ban alapított FHL Björn Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

A csaknem 700 embert foglalkoztató, móri és tamási telephelyein az autókhoz motortéri csöveket gyártó FHL Björn Hungary Kft. Tamásiban 1,26 milliárd forintnyi fejlesztést valósított meg, amelyben az uniós támogatás 584 millió forint volt.

Az ugyancsak magyar tulajdonban lévő, kezdetben lakatosipari tevékenységet folytató metalPRO Hungary Kft. az FHL Björn Hungary Kft. beszállítójaként 2016-ban kezdte el a gépjárművek hűtő-fűtő csöveinek rögzítését szolgáló alumínium profilok gyártását Tamásiban. A kisvállalkozás mostani beruházásának értéke 1,19 milliárd forint, amelyből 598 millió forint uniós támogatás.

– A most átadott üzemben havonta 150 000 alkatrészt gyártunk, 2 műszakban 15 ember dolgozik, de március 19-én elindul a harmadik műszak, és tervezzük további CNC megmunkáló állomások telepítését, illetve újabb gyáregység építését is – mondta el Kadlok Nándor, a metalPRO Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

(SCM)