Kerékgyár alapkövét tették le Székesfehérváron

2018. március 7. Beruházás | Autóipar

Az amerikai bázisú Arconic új keréktárcsagyártó üzem alapkövét helyezte el az Arconic-Köfém Kft. székesfehérvári telephelyén, március 6-án. Az új létesítmény jelentős kapacitásbővítést eredményez a nehéz tehergépkocsiknál és buszoknál használatos, alumíniumból préselt kerekek gyártásával foglalkozó üzemben – olvasható a vállalat közleményében.

Charles Blankenship, az Arconic vezérigazgatója beszédet mond az Arconic üzem alapkőletételén, Székesfehérváron (Fotó: Arconic)

A közel 35 milliárd forint (130 millió USD) értékű beruházással az Arconic idővel akár meg is duplázhatja európai keréktárcsagyártási kapacitását, hogy növelje piaci részesedését Európa, Dél-Amerika, Ausztrália és Ázsia fejlődő piacain.

– Keréktárcsáink alkalmazásával növelhető a hasznos teher, miközben csökken az üzemanyagszükséglet és a karbantartási költség is. A gépjárműflották egyre inkább előnyben részesítik a könnyű súlyú, tartós kerekeket és ezzel a fejlesztéssel eleget tudunk tenni a megnövekedett keresletnek – nyilatkozta Tim Myers, az Arconic szállítmányozási és építészeti megoldások divíziójának elnöke.

A zöldmezős beruházás eredményeként a 2019. év végén induló gyártással tovább nő a vállalat jelenléte Székesfehérváron. Az Arconic keréktermék-üzletága 22 évvel ezelőtt mindössze 32 munkatárssal lépett be az európai árufuvarozási gépjárműpiacra, napjainkra azonban több mint 500 embert foglalkoztatnak Magyarországon. Az új létesítmény várhatóan 200 új munkahelyet teremt a régióban.

Az Alcoa keréktárcsák préselt alumínium kerekek, amelyek 47%-kal könnyebbek és ötször olyan erősek, mint az azonos méretű acéltárcsák, ezáltal növelik a hasznos teher és az üzemanyag-felhasználás mértékét.

Az Arconic (korábban Alcoa) 1993-ban vásárolt többségi tulajdont az akkori Székesfehérvári Könnyűfémműben. A vállalatcsoportnak 2 másik gyára is működik Magyarországon. A légiközlekedési és a kereskedelmi szállítmányozási piacokat kiszolgáló üzem Nemesvámoson található, míg a kovácsolt és sajtolt termék üzem Egerben az autóipar vezető beszállítója. Az Arconic Székesfehérváron hozta létre globális szolgáltató központját, amely az európai és bizonyos észak-amerikai pénzügyi és adminisztratív területek kiszolgálását végzi.

(SCM)