Félmilliárdos fejlesztés Pécsett

2018. március 5. Beruházás | Egyéb szektorok

Több mint 510 millió forintos beruházással, fele részben európai uniós forrásból bővíti termelési kapacitását és telephelyét a pécsi Somapak Csomagolástechnikai Gépgyártó Kft. – olvasható a cég február 26-án kiadott közleményében.

Az 1987-ben alapított mintegy 40 alkalmazottal dolgozó, csomagolástechnikai gépek gyártására szakosodott cég 2 új, együtt csaknem 1700 négyzetméter alapterületű üzemcsarnokot épít, valamint 2 megmunkálóközpont beszerzését is tervezi. Az eredetileg olasz-magyar vegyesvállalatként alapított cég 1995-ben teljes mértékben családi tulajdonú magyar társaság lett.

A beruházásról az után született döntés, hogy a cég vezetése felmérte, jelentős igény mutatkozik a nagyobb méretű, komplexebb egyedi gépekre, technológiai sorokra, de jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő, megfelelő méretű üzemterület az ilyen típusú megrendelések teljesítéséhez. Így döntöttek arról, hogy új üzemcsarnokot építenek, amely elsősorban összeszerelő üzem lesz. Ilyen megrendelések esetén telephelyükön történik a gépsorok komplett összeállítása, a tesztüzem lefolytatása, majd a szétszerelés, csomagolás. A másik üzemcsarnokban helyezik el az új CNC megmunkáló gépeket.

A mostani beruházás azt a 2 korábbi gyártástechnológiai fejlesztést követte, amelyeket szintén 50%-os uniós támogatással hajtott végre a cég 2015-ben, illetve 2016-ban. Így az elmúlt években a Somapak tevékenységi köre újabb ágazatokkal bővült, például CNC-alkatrészgyártással, illetve lemeztechnológiával. A most bejelentett fejlesztéssel a cég várhatóan 10 fővel bővítheti foglalkoztatottainak létszámát.

Az elképzelések szerint a félmilliárdos fejlesztés eredményeként tovább javul a cég globális növekedési potenciálja azáltal, hogy az Ipar 4.0 technológia integrálásával optimalizálják a gyártási folyamatokat.

A vállalkozás által gyártott gépek Magyarországon kívül a világ több országában – egyebek mellett Németországban, Dániában, Szlovákiában, Oroszországban, Lengyelországban, Szerbiában, Romániában, Üzbegisztánban, Kazahsztánban, Azerbajdzsánban, Nigériában, illetve Mexikóban – üzemelnek.

A Somapak tájékoztatása szerint a vállalat tavaly több mint 1 milliárd forintos árbevételt ért el, a 2017-es eredményről szóló kimutatás azonban még nem készült el. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a társaság nettó árbevétele 2016-ban 525 millió forint volt, több mint 130 milliós eredménnyel. (SCM)