A norvég Hydro lett a Sapa AS 100%-os tulajdonosa

2017. október 3. Gyártás | Autóipar

Az eddig felerészben tulajdonos norvég Norsk Hydro ASA megvásárolta a szintén norvég Orkla ASA 50%-os tulajdonrészét a Sapa AS-ben, így a cég 100%-os tulajdonosa lett – jelentette be a Sapa Profiles Termelő és Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója október 2-án székesfehérvári sajtótájékoztatóján.

Frank Iepema elmondta, hogy világszerte az eddigi 13 000 Hydro alkalmazotthoz 22 000 Sapa alkalmazott csatlakozott. Hozzátette, hogy mind az alumíniumgyártó Hydro, mind a járműalkatrész-gyártó Sapa különálló cégként is piacvezető szerepet töltött be, ezt a jövőben közösen kívánják tovább erősíteni.

Az ügyvezető az MTI kérdésére közölte, hogy jelenleg az alapanyagokat a piacról vásárolják, de a Hydrohoz csatlakozva a teljes alapanyag vertikum „házon belül” rendelkezésre áll majd és ez a jövőben a további folyamatos fejlődést segítheti. Példaként említette, hogy új anyavállalatuk Brazíliában kiváló minőségű bauxitot bányászik, a bányaterület nagysága akkora, mint egész Belgium.

Frank Iepema hangsúlyozta, hogy a Hydro komoly zöldenergia előállító, amire szükségük is van, hiszen timföldből alumíniumot előállítani sok energiát igényel. Zöld elemnek nevezte az anyavállalatnál az újrahasznosítást is, hiszen öntödéikben az alumíniumot nagy százalékban újrahasznosítják.

A Sapával megerősödött Hydro a világ 40 országában mintegy 150 telephelyen tevékenykedik. Európában piacvezető az alumínium szegmensben, míg Észak-Amerikában a Top 3-ban van.

Európában 9400 ember dolgozik az alumínium hengerelés területén, ebből a legtöbben Magyarországon, 1300-an. A Hydron belül a legtöbb munkavállaló Brazíliában dolgozik, Magyarország a létszámot tekintve hetedik.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szeptember 6-án jelentette be, hogy a Sapa új présüzemet épít Székesfehérváron. A világ egyik vezető autóipari beszállítójának 6,8 milliárd forintos beruházása 120 új munkahelyet teremt. A kormány a cég beruházásához 1,15 milliárd forint készpénz támogatást adott, amivel segíti az elektromos autógyártás fejlődését Magyarországon. Kitért arra is, hogy a Sapa olyan nagy gyártók közvetlen alkatrész beszállítója, mint az Audi, a Jaguar, az Aston Martin, vagy a Porsche, éves árbevétele 6 milliárd euró. A székesfehérvári gyár termelésének 89%-a exportra megy.

A Sapa honlapja szerint a székesfehérvári gyár 5 alumíniumsajtoló gyártósorral, többféle felületkezelési technológiával, több mint 200 megmunkáló géppel Európa legnagyobb sajtoló üzeme. A Sapa innovatív alumínium megoldásokat kínál számos iparágnak, így a járműipar mellett az építőipar, infrastruktúra, személy- és teherszállítás, és az energiaipar számára. Termékei több mint 50%-ban újrahasznosított alumíniumot tartalmaznak.

Forrás: MTI