Rossz helyzetben a sütőipar

2017. szeptember 12. Gazdaság | FMCG

Más élelmiszeripari ágazatokhoz hasonló támogatási rendszer kidolgozását, például áfacsökkentést sürgetnek a sütőipari vállalkozások, miután az ágazat tartalékai kimerültek, a vállalkozások többsége veszteséges, az ágazati nyereség pedig nulla körüli – nyilatkozta a Magyar Pékszövetség elnöke az MTI-nek szeptember 12-én.

Septe József szerint a cégek költségcsökkentési lehetőségei elfogytak, miközben a munkabér és a logisztikai kiadások folyamatosan nőnek. Mindemellett az ágazatot is komoly munkaerőhiány sújtja – az ágazatból közel 6000 munkavállaló, közülük mintegy 3000 pék hiányzik. A nehézségeket fokozza, hogy a jelzett költségnövekedést a nagy áruházláncokkal nem lehet elismertetni, noha most például a liszt ára nő majd előreláthatólag 5-10%-kal. Nem csoda hát, hogy az 1000 Magyarországon működő sütőipari vállalkozás mintegy 60%-a veszteséges.

– A nyereség- és a munkaerőhiány miatt pedig nem jut pénz a fejlesztésre, pedig például az automatizálás létkérdés lenne a pékségekben. A technológiai megújulás elmaradása rontja a költséghatékonyságot, a többletköltséget pedig a kereskedők, a multik nem hajlandók megfizetni, a legtöbbször még akkor sem, ha az indokolt. Ezért lenne szükség az ágazatot támogató programra, például az általános forgalmi adó csökkentésére a kenyérnél és más sütőipari termékeknél – mondta az elnök, megjegyezve, hogy ezen a területen kicsi a fogadókészség.

Septe József által megfogalmazott problémák jelentőségét jól mutatja, hogy az élelmiszeripar jelenlegi mintegy 5000 vállalkozásának negyede sütőipari cég, illetve az élelmiszeriparban foglalkoztatott 90 000 fő 20%-a ebben az ágazatban dolgozik.

Forrás: MTI