Nagyot nőtt az unión kívüli járműexport

2017. június 22. Gazdaság | Autóipar

Immáron az Európai Unió a világ legnagyobb gépjármű-exportőre, a tagállamokon belül Magyarország az elmúlt évek fejlődése ellenére az unión kívüli exportnak még mindig csak 1%-át adja.

Nem az Egyesült Államok, Japán, vagy Kína a világ legnagyobb gépjármű-exportőre, hanem az Európai Unió – derült ki az Eurostat június 21-én közzétett adatsorából. Az EU 2013 óta 2%-kal növelte járműexportjának értékét, 181 milliárd euróról 192 milliárd euróra, ezzel maga mögé utasítva a második helyezett Japánt (127 milliárd euró) és a harmadik helyre szorította az Egyesült Államokat (109 milliárd euró).

A 28 tagállamon belül az elmúlt 3 évben Magyarország az ötödik legnagyobb mértékben növelte unión kívüli exportját, 11%-kal, 1,9 milliárd euróra, ami teljes uniós kivitel 1%-a. Ugyanakkor ez a magyar járműipar teljesítményének alig tizedét teszi ki, a 2016-os mintegy 20 milliárd eurós (5,3 ezer milliárd forintos) járműexportunk 90%-a más uniós tagállamokba irányult, ezen belül is oroszlánrészben Németországba (42%).

Ezzel szemben az Európai Unióból exportált gépjárművek legnagyobb felvevőpiaca tavaly az Egyesült Államok volt, ahova az uniós összexport 25%-a érkezett. Ezt követte Kína (16%), Törökország (7%), majd pedig Svájc és Japán, egyaránt 5-5%-os részaránnyal.

Az EU gépjármű-kivitelének legnagyobb hányadát, 53%-át Németország értékesítette, utána az Egyesült Királyság következett, 13%-kal. Olaszország 6%-kal, Spanyolország 5%-kal, Franciaország pedig 4%-kal járult hozzá az exportteljesítményhez.