Mesterséges intelligencia az e-kereskedelemben

2023. október 24. Egyéb | Egyéb szektorok

A mesterséges intelligencián alapuló fejlesztéseinek köszönhetően minden eddiginél pontosabban, két hétre képes előre jelezni a házhoz szállítási igények alakulását a DODO. A megrendelések teljesítése így még hatékonyabbá és pontosabbá válhat, csökkentve a közúti forgalmat és az ezzel járó környezetterhelést – áll az október 24-én kiadott közleményben. 

Az e-kereskedelem egyik alappillére az utolsó kilométeres logisztika, amelyben a modern technológiák egyre nagyobb szerepet kapnak. Az ilyen jellegű innovációk nemcsak a vásárlási élményre lehetnek hatással, de a kézbesítés pontosságát is javíthatják. Ma már lehetőség van a folyamatok nagyfokú automatizálására, ami jelentősen segíti a vállalkozásokat működésük racionalizálásában. Ez alól a városi logisztikai ágazat sem kivétel, ahol a bevett szokások mellett egyre nagyobb teret nyernek a különböző innovatív megoldások. 

A DODO egy új, saját fejlesztésű rendelés-előrejelző algoritmust tesztel, amely 14 nappal előre meg tudja jósolni a rendelések számát és a megrendelt áru mennyiségét. Ennek köszönhetően többek között hatékonyabban tudja megtervezni a szükséges futárok és járművek számát, valamint az útvonalat. Jelenleg a megrendelések előrejelzésére szolgáló negyedik modelljét teszteli, amely átlagosan mindössze 10 százalékos, míg a legforgalmasabb üzletek esetén csupán 6 százalék körüli hibaarányt mutat.   

(SCM)