Kiugró árbevétel-növekedés 2023-ban a Leadec Kft.-nél

2024. április 16. Egyéb | Egyéb szektorok

Magas fordulatra kapcsolt a Leadec Kft. növekedése 2023-ban. Az ipari szolgáltatások magyarországi piacvezető vállalatának tavalyi 17,4 milliárd forintos árbevétele 67%-kal múlta felül a megelőző év értékesítését. A rendkívüli teljesítményt a társaság organikus módon az ügyfélportfolió további bővítésével, valamint akvizícióval, egy kelet-magyarországi villamossági és épületautomatizálási vállalat felvásárlásával együttesen érte el – áll a cég április 16-án kiadott közleményében.

A gyors bővülés feltételeként végrehajtott beruházások és tranzakciók költségeit nagyrészt az eredmény terhére fedezte a vállalat, és így a 397 millió forint adózás utáni nyereség értelemszerűen alatta maradt a 2022. évinek mintegy 9,8%-kal. Az alkalmazotti létszám jelentősen, 43%-kal növekedett a múlt évben, jelenleg meghaladja a 900 főt.

Új megrendelések – új beruházások
A 2023-as év sikerességének indikátora az is, hogy a Leadec Kft. megújította szerződésállományának legnagyobb részét. A világ egyik legjelentősebb, Győrben működő motor- és autógyárral közel 30 éve fennálló szolgáltatási kapcsolatot az elmúlt évben tovább erősítette. Történt ez egyfelől a szerződések további évekre szóló megújításával, másfelől pedig a megrendelt szolgáltatások körének bővítésével. A Leadec által nyújtott új termelést támogató tevékenységek kiterjednek többek között az egyedi acélszerkezetek gyártására, elektromos rendszerek kivitelezésére, valamint létesítményüzemeltetési és berendezéskarbantartási feladatokra is. 
A modern ipari létesítmények fenntarthatósági politikáját támogató tevékenységével a Leadec Kft. aktívan bekapcsolódik az energia-megtakarítási projektekbe, továbbá zöldterületek gondozását végzi a biodiverzitás jegyében. Ehhez hozzá tartozik az esővíz gyűjtő tavak gazdag élővilágának ápolása, a gyárak területén élő kisállatok és madarak óvása, de rovarhotelek fenntartása is. Ennek teljesítése érdekében mintegy 150 millió forint értékű beruházást hajtott végre a legmodernebb diagnosztikai műszerek és eszközök beszerzésére, valamint digitális karbantartási rendszerének fejlesztésére.

A múlt év jelentős eseménye volt, hogy megkezdődtek a Leadec Kft. több éves futamidejű projektjei a Debrecenben épülő autógyár területén. A megbízások részeként a cég munkatársai végzik a külső területek gondozását, az egyedi alkatrész logisztika kiszolgálását, valamint a gyár dolgozóinak PLC programozás oktatását is. Aktívan részt vesznek több épülő csarnok elektromos kivitelezésében és épületautomatikai rendszerének megvalósításában, mintegy 380 darab mezőnyi villamos elosztóberendezést és vezérlő szekrényt gyártanak és szállítanak az építkezéshez. 
A társaság folyamatosan nyújt magas színvonalú szolgáltatásokat a kecskeméti és szentgotthárdi gyáraknak. 2023-ban új feladatot kapott egyebek között a győri ipari parkban, Makón, és Komáromban is, ahol olyan új ipari szegmensekben jelent meg létesítményüzemeltetési és egyéb szolgáltatásaival, mint az autóipari- és elektronikai alkatrészgyártás vagy a gyógyszeripar. Végül, de nem utolsósorban logisztikai központtól is kapott megbízást épületautomatizálási projekt végrehajtására.

Európai hatókörű szolgáltatási központ
A nemzetközi Leadec vállalatcsoport 2020-ban Győrben megalapított európai szolgáltató központja (Shared Service Center) a kezdeti években a németországi anyavállalatnak nyújtott adminisztratív szolgáltatásokat magyar szakemberek közreműködésével. Mára ezt kiterjesztette Európa legjelentősebb autógyártó országaira és ellátja a szlovák, az osztrák és francia Leadec leányvállalatok beszerzési, könyvelési, HR és egyéb adminisztratív támogatását is.
Dákai Ferenc ügyvezető igazgató szerint a magyar ipar évről-évre növekvő értékű megbízásokkal látja el a Leadec Kft.-t, amely 30 éve van jelen Magyarországon.  – Vállalatunk gondoskodik róla, hogy ügyfeleink gyárai zökkenőmentesen működjenek. Sikerünk titka a munkatársaink elkötelezett, vevőközpontú, innovatív és rugalmas hozzáállásának köszönhető, amely kulcsfontosságú vállalatunk immár 30 éve tartó, töretlen fejlődésében – fejtette ki Dákai Ferenc, a Leadec magyarországi leányvállalatának ügyvezető igazgatója. 

Supply Chain Monitor