Eladja a Qualtrics-ben birtokolt tulajdonrészét az SAP

2023. március 16. Gazdaság | Egyéb szektorok

Gazdát cserél a Qualtrics több mint 400 millió részvénye. Az élménymenedzsmentre specializált szoftvercéget mintegy 7,7 milliárd dollárért vásárolja meg az SAP-tól a Silver Lake és a CPP Investments. A tranzakció már csak a szokásos felügyeleti jóváhagyásokra vár – áll a március 16-án kiadott közleményben. 

Az SAP SE 2019-ben vásárolta meg a Qualtrics-ot. A cég bevétele azóta több mint háromszorosára nőtt, felhasználóinak száma pedig 10 ezerről 18 ezerre emelkedett. Az SAP most megválik összes, 423 millió darab Qualtrics-részvényétől. A céget a Silver Lake-hez kapcsolódó befektetési alapok, illetve a Canada Pension Plan Investment Board vásárolja fel.
A részvényenkénti 18.15 dolláros áron végrehajtott tranzakció 12.5 milliárd dolláros cégértéknek felel meg, és 73 százalékos felárat jelent az SAP eladási szándékának bejelentését megelőző 30 nap átlagához képest (a január 25-i, a bejelentést megelőző záróárhoz képest körülbelül 62 százalék a felár). Az SAP részvénycsomagja mintegy 7,7 milliárd dollárért cserél gazdát.
A megállapodás egy január 26-án indult folyamat eredménye, amelynek során a Silver Lake és a CPP Investments közös ajánlata bizonyult a legjobbnak.
– A Silver Lake rendelkezik azzal az operációs szakértelemmel és szoftvercégekkel szerzett tapasztalattal, amely lehetővé teszi, hogy a Qualtrics kiterjessze vezető szerepét az élménymenedzsment (XM) területén, amelyben úttörő szerepet játszott – mondta Christian Klein, az SAP vezérigazgatója és igazgatósági elnöke. 
– Az SAP továbbra is fókuszban tartja az élménymenedzsment funkciókat, akár ügyfél, akár fogyasztó, akár munkatárs elégedettségének maximalizálásáról van szó. Ezért az SAP azt tervezi, hogy a piacra jutás és a technológia terén szoros partneri kapcsolatban marad a Qualtrics-szal, közösen szolgálva az ügyfeleket, és hozzájárulva a cég további sikereihez – magyarázta Pintér Szabolcs, az SAP Hungary ügyvezetője. 
A tranzakciót jóváhagyta a Qualtrics igazgatósága, köztük a független igazgatók bizottsága, valamint az SAP igazgatósága és felügyelőbizottsága is. Emellett még a szokásos felügyeleti jóváhagyásokat is meg kell szerezni, így az ügylet várhatóan csak 2023 második felében zárulhat le. Az SAP április 21-én esedékes negyedévi jelentésében azonban a Qualtrics várhatóan befejezett tevékenységként szerepel majd.
A tranzakcióban pénzügyi tanácsadóként a Barclays közreműködött, a jogi tanácsadást pedig a Shearman & Sterling iroda biztosította.