Stratégiai partnerség a zöld tudományok terén

2022. december 6. Gyártás | Egyéb szektorok

A L'Oréal és a francia biotechnológiai vállalat, a Microphyt stratégiai partnerséget jelentett be, amelynek keretében a L'Oréal kockázatitőke-alapja, a BOLD (Business Opportunities for L'Oréal Development) kisebbségi részesedést szerez a Microphytban – olvasható a cégcsoport december 6-án kiadott közleményében.

A partnerség újabb bizonyítéka a L'Oréal zöld tudományokra irányuló kutatási és innovációs stratégiájának, valamint a Franciaországban és világszerte működő innovatív biotechnológiai start-up cégekbe történő befektetéseinek. Ez a proaktív stratégia áll a L'Oréal 2030-ig szóló fenntartható fejlődési programjának középpontjában is, ideértve azt a célkitűzést, hogy az általa felhasznált összetevők 95%-a biológiai eredetű forrásból, bőségesen rendelkezésre álló ásványi anyagokból vagy körkörös folyamatokból származó anyagokból álljon. A 2007-ben alapított, Baillargues városában (Hérault régióban) működő Microphyt egy forradalmi, alacsony szén-dioxid-kibocsátású eljárást fejlesztett ki mikroalgák – mikroszkopikus növényi organizmusok – előállítására, amelyeket aktív tulajdonságaik és funkcionális adottságaik miatt többek között a kozmetikai termékekben is használnak.

A L'Oréal és a Microphyt egy közös technológiai platformot fog létrehozni, és egyesíteni fogja anyagi és emberi erőforrásait annak érdekében, hogy a mikroalga biomasszából nyersanyagokat állítson elő. Mindkét cég célja az, hogy hosszú távú partnerséget alakítsanak ki új kozmetikai megoldások kifejlesztésére.     

Ennek a szabadalmaztatott eljárásnak és a természetes tényezők (fény, só, tápanyag, hőmérséklet-változás stb.) szabályozásának köszönhetően a Microphyt azon vállalatok közé tartozik, amelyek a világon a legszélesebb körben és ellenőrzött módon termelik a mikroalgák legkülönfélébb fajtáit. A Microphyt egy integrált platformmal rendelkezik, amely átalakítja a mikroalgákat, és ezáltal olyan természetes és megújuló összetevőket fejleszt ki, amelyek tökéletesen illeszkednek a L'Oréal fenntartható törekvéseihez. 

Ez a kapcsolat a L'Oréal úttörő Green Sciences ecosystem of Beauty (zöld tudományok – a szépség ökoszisztémája) projektje keretében a közelmúltban kötött számos stratégiai tudományos együttműködés folytatásaként jött létre, olyan partnerek mellett, mint a VERILY, a precíziós egészség nagyágyúja, a japán National Institute for Materials Sciences (Nemzeti Anyagtudományi Intézet, NIMS), a szingapúri Centre for Environmental Life Sciences Engineering (Környezeti Élettudományi Mérnöki Központ, SCELSE) vagy a bordeaux-i Laboratoire de Chimie des Polymères Organiques (LCPO).

– Az a célunk, hogy világszerte együttműködjünk a zöld tudományok legnagyobb tudományos szereplőivel annak érdekében, hogy közösen, nagy volumenben fejleszthessünk ki fenntartható megoldásokat, és azokat minél több ember számára elérhetővé tegyük. Nagy örömmel tölt el bennünket ez az új partnerség a Microphyttel, amely lehetővé teszi számunkra, hogy a mikroalgákból származó egyedülálló természetes megoldásoknak köszönhetően tovább gyorsítsuk a fenntarthatóbb szépségápolás érdekében tett erőfeszítéseinket – magyarázta Barbara Lavernos, a L'Oréal Csoport kutatásért, innovációért és technológiáért felelős vezérigazgató-helyettese. 

A Microphyt számára ez a L'Oréallal kötött partnerség tovább erősíti a vállalat stratégiai ütemtervét. Azóta, hogy 2019-ben a Bpifrance SPI-alapján és a Sofinnova Partners-en keresztül az ágazat egyik legnagyobb forrásbevonását hajtotta végre, a Microphyt erőteljesen felgyorsította az élelmiszeripari és a kozmetikai termékekben történő felhasználásra szánt, mikroalgákból származó természetes összetevők fejlesztését és forgalmazását. Az elmúlt 18 hónapban a Microphyt 3 olyan innovatív hatóanyagot dobott piacra, amelyeket a kozmetikumokban történő felhasználásra terveztek, és megkezdte első két szabadalmaztatott élelmiszeripari összetevőjének forgalmazását is az étrend-kiegészítők amerikai piacán.

– Nagyon örülünk a L'Oréallal való együttműködésnek, amely teljes mértékben összhangban van a Microphyt azon törekvéseivel, hogy minél több ember számára biztosítson hozzáférést a mikroalgákból származó természetes megoldásokhoz. A „kiterjesztett laboratórium” üzemmódban működő technológiai platform tökéletesen kiegészíti a saját tevékenységeinket. A L'Oréallal közösen kialakítandó új technológiai platform segíteni fog felgyorsítani a környezetbarát összetevők fejlesztését, valamint megkönnyíti a gyártás bővítését – mondta Vincent Usache, a Microphyt ügyvezető igazgatója. 

(SCM)