Modern laboratóriummal bővült a Teva Debrecenben

2022. június 22. Beruházás | Gyógyszeripar

Az utóbbi évek legnagyobb kutatás-fejlesztési beruházásával készült el a Teva Gyógyszergyár Zrt. Debrecenben. A közel 800 millió forintos fejlesztés nyomán egy csúcstechnológiás laboratóriumot adtak át, amelynek köszönhetően megduplázható a helyben végzett biológiai vizsgálatok száma – jelentette be a cég június 22-én kiadott sajtóközleményében.

Magyarországra érkezése óta kiemelt ágazatként tekint a Teva a kutatás-fejlesztésre (K+F), mely területen már mintegy 220 szakember dolgozik. A debreceni gyár stratégiai szerepét tovább erősíti az az összesen közel 800 millió forintos összértékű beruházás, melynek eredményeként még hatékonyabbá tették, illetve bővítették az originális (specialty), vagyis az újonnan kifejlesztett hatóanyagot tartalmazó készítmények kutatásának folyamatát. Ezzel az összeggel egészül ki az a 450 milliárd forint, melyet a Teva eddig beruházásra és K+F-re költött Magyarországon. 

A projekt keretében egy úgynevezett in vitro biológiai vizsgáló laboratóriumot alakítottak ki. (Az in vitro, vagyis „az üvegben” elnevezés arra a kísérleti technikára utal, amelynél a folyamat nem élő szervezetben, hanem azon kívül, ellenőrzött körülmények között történik.) A Teva ezzel az egyetlen nagy beruházással megduplázza a Debrecenben végzett biológiai vizsgálatok számát.

A laboratóriumban egyfelől a globális piacokra szánt új termékek fejlesztésének egy adott lépését végzik, elsődlegesen preklinikai és klinikai vizsgálatokból származó minták tesztelésével. Ezek a vizsgálatok főként a fájdalom és az asztma kezelésére szolgáló készítmények fejlesztését szolgálják. Emellett a laboratórium lehetőséget teremt arra is, hogy ott bizonyos idegrendszeri megbetegedés kezelésére már kifejlesztett termékek gyártásba kerülését megelőző utolsó vizsgálatait is elvégezzék: a debreceni létesítménybe így az Egyesült Államokból, az Európai Unió tagországaiból, de Kanadából és Japánból is érkezhetnek majd minták elemzésre.

Ez a fejlesztés is jól mutatja, hogy bár a Teva elsősorban generikus vállalatként ismert, egyre nagyobb hangsúlyt fektet az originális (specialty) készítmények kifejlesztésére. Nem véletlenül utalt erre rövid értékelésében Radovan Toman, a Teva debreceni telephelyének vezetője is: „Debrecen stratégiai fontossággal bíró telephely, mely komplex gyártó és K+F központként működik”. 
– A biológiai vizsgálatok száma duplázódig meg, egy nemzetközi szinten is modern eszközparkban és kimagasló szaktudással bíró kollégáknak köszönhetően – tette hozzá Pogány Csaba, Specialty R&D vezető.

Az új részleget egy már meglévő épületben alakították ki úgy, hogy csupán az eredeti falakat tartották meg: a 460 négyzetméteren 4 iroda és 6 vizsgáló laboratórium kapott helyett a tárolóhelyiségek, a tárgyalók, az étkező és az öltöző mellett. Az épület kialakítása és felépítése megfelel a mai kor követelményeinek, a laboratórium eszközparkja pedig nemzetközi szinten is kiemelkedő. Ezt jelzi az is, hogy a beruházás összköltségének több mint egyharmadát a vizsgálatokhoz szükséges eszközök beszerzésére fordították. 

(SCM)