Újabb gyógyszeripari felvásárlás Európában

2018. április 18. Gazdaság | Gyógyszeripar

A Sanofi gyógyszeripari konszern intenzíven tárgyal az Advent International Zrt.-vel arról, hogy a francia vállalkozás tulajdonában lévő Zentiva European generikus gyógyszercéget 1,9 milliárd euróért értékesíti számára – jelentette be április 17-én a Sanofi képviselője.

A Reuters híre szerint a Sanofi vezetői azzal számolnak, hogy még az év végéig pecsét kerülhet a szerződésre. Az Advent ajánlata pénzügyileg teljesen megalapozott, s reálisan értékeli a cég értékét, figyelembe véve annak adósságait.

A tervezett felvásárlás egy héten belül már a második bejelentés, hiszen a brit Shire szintén arról tájékoztatta az üzleti világot, hogy onkológiai üzletágát eladja a francia Servier-nek 2,4 milliárd dollárért.

A Sanofi az elmúlt hónapokban jelentette be, hogy átalakítja üzleti modelljét az Ablynx nevű biotechnológiai vállalat, illetve a hemofíliai termékekre specializálódott amerikai Bioverativ felvásárlásával. A két ügylet együttes értéke mintegy 16 milliárd dollár.

Ezzel párhuzamosan azt is bejelentette a gyógyszeripari vállalat, hogy egyes vállalkozásaitól megszabadul. Ezen a héten jelentették be például, hogy néhány márkájukat 158 millió eurós áron adták el a Charterhouse Capital Partners’ Cooper-Vemedia gyógyszercég számára.

– Úgy véljük, generikus üzletágunk hosszú távú jövőjét tekintve a lehető legjobb megoldás az Adventtel kötendő üzlet – jelentett ki a Sanofi ügyvezető igazgatója, Oliver Brandicourt a témában kiadott közlemény szerint.

(SCM)