Eladja onkológiai részlegét a Shire

2018. április 16. Gyártás | Gyógyszeripar

A ritka betegségekre specializálódott brit Shire értékesíti onkológiai üzletágát a francia gyógyszergyártó Servier-nek, 2,4 milliárd dollárért – adta hírül a Reuters április 16-án.

A most bejelentett ügylet azt jelzi, hogy a részvények értékének elmúlt két évben tapasztalt esése ellenére komoly értéket képvisel a brit gyógyszergyártó cég. Eközben a vállalat menedzsmentje éppen most néz szembe azzal a lehetőséggel, hogy a legnagyobb japán gyógyszergyártó vállalkozás, a Takeda Pharmaceutical 50 milliárd dollárért felvásárolná őket.

Az is elképzelhető, hogy a Servier-vel most bejelentet ügylet kissé visszaveti a japánok érdeklődését, hiszen a Shire onkológiai részlege talán a legértékesebb része a gyógyszercégnek, bár kétségtelenül komoly értéket képvisel a gastrointestinalis gyógyszer- és a neurológiai részleg is.

A Deutsche Bank elemzője szerint, miután a Shire profitjának csak kis részét adja az onkológiai részleg, annak értékesítése nem nagyon vetheti vissza a japánokkal tervezett üzletet.

A Takeda szóvivője nem kívánta értékelni a mostani ügyletet.

(SCM)