Genetikai gyártót vásárolt fel a gyógyszergyár

2018. április 10. Gazdaság | Gyógyszeripar

A svájci Novartis gyógyszergyár 8,7 milliárd dollárért felvásárolja az AveXis-t, hogy felgyorsítsa genetikai kísérleteit. Ettől azt remélik, hogy ritka betegségeket is képesek lesznek kezelni gyógyszereikkel, s ennek köszönhetően milliárdokkal nőhet a vállalat bevétele – olvasható a Reuters április 9-én megjelent cikkében.

A most bejelentett akvizíció beleilleszkedik abba a trendbe, amelyben a nagy gyógyszergyárak biotechnológiai cégeket vásárolnak fel, hogy új fejlesztésekkel erősítsék kínálatukat.

Vas Narasimhan, akit február elsején neveztek ki a Novartis ügyvezetőjévé, az ügylet kapcsán elmondta, jelenleg jelentős szabad tőkével rendelkeznek, mert a közelmúltban adták el egyik csatolt vállalkozásukat 13 milliárd dollárért a GlaxoSmithKline gyógyszeripari vállalatnak.

A Novartis vezetése azzal számol, hogy a AveXis fő terméke – az SMN gén hibájából kialakuló gerinceredetű izomsorvadás (SMA) gyógyítására szolgáló AVXS-101 –, valamint az Illinois bázisú cég génterápiás tudása és gyártási kapacitása jelentősen fellendítheti a Novartis fókuszterületének számító idegrendszeri betegségekkel kapcsolatos üzletét.

A mostani akvizíció a Novartis második génterápiával kapcsolatos üzlete, miután ebben az évben már több, mint 105 millió dollárért felvásárolta a Spark vakság elleni vakcinájának Egyesült Államokon kívüli terjesztésének jogait.

(SCM)