Gyárbővítés Zalaegerszegen

2018. április 6. Beruházás | Autóipar

Mintegy 3 milliárd forintos beruházással, 100 új munkahelyet teremtve bővíti zalaegerszegi autóipari gyárát a Flex (korábban Flextronics) – jelentette be Szijjártó Péter április 6-án, a zalai megyeszékhelyen.

Lang János, a Flextronics Kft. alelnöke a Flextronics International Termelő és Szolgáltató Vámszabadterületi Kft. beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján, Zalaegerszegen, 2018. április 6-án. (Fotó: MTI,Varga György)

A külgazdasági és külügyminiszter közölte: az amerikai gyökerű cég beruházásához a magyar kormány 769 millió forintos vissza nem térítendő támogatást biztosít. A fejlesztésnek köszönhetően a szegmensben a legmodernebbnek számító felületkezelő technológiát tud bevezetni a cég.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: az autóipar kiemelt jelentőségű Magyarország számára, hiszen a teljes ipari kibocsátás 28,8%-a ebből a szegmensből származik, amely 175 ezernél is több dolgozót foglalkoztat. A magyar autóipari termékek 91,8%-át exportálja az ország. Az autóipar termelési értéke tavaly minden korábbi rekordot megdöntve meghaladta a 8000 milliárd forintot, de idén januárban is 10%-os növekedést mutatott.

A Flex zalaegerszegi bővítése kapcsán a miniszter arra is kitért, hogy a Magyarországon jelenlévő 1700 amerikai vállalat a németek után a második legnagyobb befektetői közösséget jelenti. Tavaly 17%-kal nőtt a magyarországi beruházásaik értéke, és 10 nagy amerikai befektetésről született megállapodás. Idén a Flex már a hetedik amerikai cég, ezek összesen 1500 új munkahelyet teremtenek 64 milliárd forintnyi beruházási összeggel.

Lang János, a Flex európai és amerikai vállalatainak alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy szakértők szerint az autóiparban a következő 5-10 évben nagyobb, forradalmibb változások jönnek, mint az elmúlt 50 évben történtek. Ebben a folyamatban a Flex egyfajta katalizátor, hiszen beszállítóként 16 országban 34 telephelyen gyárt autóipari alkatrészeket több mint 450 autótípushoz.

Magyarországon 25 éve van jelen a cég, és az ország ma már a legnagyobb európai gyártóbázisa. Világszerte 12,5 ezer termék fejlesztésében és gyártásában vesz részt, partnereik között van a Google, a Lenovo vagy a Nike. Több mint 30 országban 200 ezernél is több munkavállalót foglalkoztat, köztük mintegy 20 ezer mérnököt.

(MTI)