Sertéshizlalda épül Somogyban

2018. április 5. Beruházás | FMCG

Magyarország egyik legnagyobb sertéshizlaldáját építteti meg a magyar tulajdonú Claessens Group a Somogy megyei Böhönyén. A 4 milliárd forintos beruházással 2020-ig elkészülő 4, összesen 32 000 férőhelyes épület egyikének bokrétaünnepségét március 29-én tartották a településhez tartozó Terebezdpusztán.

Magyarország egyik legnagyobb, épülő, 32 000 férőhelyes sertéshizlaldájának épületei a Somogy megyei Böhönyéhez tartozó Terebezdpusztán. (Fotó: MTI, Varga György)

Claessens Peter, a cégcsoport egyik tulajdonosa az eseményen elmondta: a beruházást saját forrásból, egy korábban elavult komplexum területén valósítják meg környezetkímélő technológiák alkalmazásával, a legmagasabb energiahatékonysági és legszigorúbb állatjóléti elvárásoknak megfelelően.

A belga származású Claessens család 22 évvel ezelőtt vásárolta meg a Dél-Somogyi Állami Gazdaság utódcégét. A család tagjai magyar állampolgárságot kaptak, cégcsoportjuk Somogy legnagyobb állattartójává vált, szarvasmarha tartással, tejtermeléssel, sertéstenyésztéssel és -hizlalással, növénytermesztéssel foglalkozik. A cég 2000 tehenet tart, éves tejtermelésük 20 millió liter, 6000 egyedből álló kocaállományuk heteken belül mintegy 8000-re nő, az állatok etetéséhez szükséges takarmányt saját szántóföldjükön termelik, valamint környékbeli gazdáktól vásárolják.

A cégcsoporthoz tartozó Claessens Kft., Agrár Kft. és Csicsó Pig Kft. tavaly összesen mintegy 10 milliárd forint árbevételt ért el, ez negyedével haladta meg az előző évit. A cégcsoport jelenleg 250 embert alkalmaz, a fejlesztéssel 30-50-nel bővülhet a létszám.

(MTI)