Négyszázötven új munkahely Túrkevén

2018. április 5. Beruházás | Autóipar

Az indiai tulajdonú Samvardhana Motherson Group (SMG) autóipari beszállító cégcsoport 450 új munkahelyet teremt Túrkevén – mondta a földművelésügyi miniszter április 4-én, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei városban, a cégcsoport túrkevei üzeménél.

Fazekas Sándor elmondta: az SMG két fejlesztést hajt végre Túrkevén, összesen mintegy 8 milliárd forint értékben, ehhez külön kormánydöntés alapján a magyar állam 2,2 milliárd forinttal járul hozzá.

Kiemelte, hogy a jelenleg Túrkevén mintegy 350 embert alkalmazó vállalkozás fejlesztéseivel segít a térség foglalkoztatási mutatójának javításában és abban is, hogy munkaerőt vonzzon. Az SMG cégcsoport 40 naponként épít, fektet be, ruház be a profiljába tartozó területeken.

A 3 milliárd forintos beruházással elkészült, mintegy 12 000 négyzetméteres gyártócsarnokban májusban indul a gyártás, itt csaknem 100 új munkahely jön létre. Ez a gyár MSSL néven működik és a kecskeméti SMP gyárba szállít majd lökhárító-elemeket. A másik beruházás a meglévő SMR gyár fejlesztésére irányul 5 milliárd forint értékben, így több mint 300 új munkahely jön létre. A beruházások elkészülte után Túrkeve munkaképes lakosságának csaknem 20%-a fog az SMG cégcsoportnál dolgozni.

Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, a megye keleti része legnagyobb beruházásának nevezte az SMG cégcsoport fejlesztését, amely véleménye szerint vonzani fogja a beszállítókat, ipari cégeket is. Nemcsak a térség munkaerőpiaci mutatóin fog javítani, hanem legalább 30-40 kilométeres körzetben az ipari termelést és kultúrát is visszahozza.

A cégcsoport humánerőforrásba is befektet, hiszen mérnököket, műszaki szakembereket fog vonzani a városba és térségébe, valamint duális képzésben is részt vesz.

A cégcsoport sajtóanyaga szerint az 1975-ben alapított Samvardhana Motherson Group (SMG) a világ 30 legnagyobb autóipari beszállítójának egyike. Öt kontinens 37 országában 230-nál is több gyárában 100 000 embert foglalkoztat. A 2016-2017-es üzleti évben a cégcsoport 9,1 milliárd dollár értékesítési árbevételt ért el. Visszapillantó tükröket, lökhárítókat, kábelkötegeket, utasfülkéket, világítórendszereket, légkondicionáló rendszereket gyárt. Legfontosabb partnereik: BMW, Opel, Audi, Mercedes-Benz, Jaguar, Porsche, Kia.

Az SMG Magyarországon 4 településen 5 projekttel van jelen: Mosonmagyaróváron (SMR), Mosonszolnokon (SMR), Kecskeméten (SMP) és Túrkevén (SMR és MSSL). A Túrkevén megvásárolt üzem visszapillantókat gyárt, Mosonmagyaróvárra, Mosonszolnokra és közvetlenül a FIAT-gyárba szállítanak.

(MTI)